Run Bulgaria: Стоян Владков и Маринела Нинева защитиха титлите си на „Студентски град рън“

Нов национален рекорд на 1 миля постигна Мартин Балабанов.

Поредното състезание от веригата „Рън България“ се проведе днес, 22 септември, на територията на Националната спортна академия.

Въпреки че минаха само два дни от най-мащабната проява на „Рън България“ – Маратон Кюстендил, някои от героите там се появиха и в Студентски град.

Стоян Владков и Маринела Нинева успяха да защитят титлите си от миналата година.

Стоян Владков от „Локомотив“ – Дряново бе най-бърз при мъжете по 5.82-километровото трасе (три обиколки по 1.94 км), като измина дистанцията за 18:15 мин. Втори след него завърши Николай Първанов от „Джордан“ – Благоевград с 18:24 мин. Само на 1 секунда след него трети остана Иван Андреев от „МТ Рънинг тийм“ -18:25 сек.

При жените шампионката на полумаратона в Кюстендил Маринела Нинева от „Локомотив“ – Дряново и тук не допусна изненада, като се наложи с 21.09 мин. Втора се класира Билсерин Сюлейман от „Нови пазар“ с 22.08 мин. Третото място зае Памела Ени от „Жулистан“ с 22.10 мин.

Така двама представители на „Локомотив“ – Дряново заслужиха победата и при мъжете, и при жените.

А щафетата на „Локомотив“ – Дряново в състав: Георги Гергов, Иван Андреев, Маринела Нинева, Елена Димитрова убедително триумфира и в щафетното бягане 4 х 1.94 км с 25:12 мин. Втори с 26:25 мин се наредиха „Електрическите гъзогъделичлачки“ в състав: Ина – Гергана Бойчева, Диана Роглева, Николай Първанов, Стоян Владков. Отборът на „Жулистан“ в състав: Мирослав Спасов, Ния Йотова, Билсерин Сюлейман, Николай Николов, зае третото място с 26:53 мин.

Най-добрите щафети на „Студентски град рън: 2021

Третата дисциплина на състезанието беше бягането на 1 миля (1609 м). Това е най-популярната от неолимпийските дисциплини, като в Англия е смятана за лекоатлетическа класика. У нас рекордът при мъжете официално се държи от Станислав Ламбев с 4:06.58 мин, поставен е през 1999 г. При юношите пък върховото постижение беше на Алекс Василев от 2013 година – 4:39.73 мин.

Целта на участниците в двете бягания (за мъже и юноши) бе националният рекорд.

При мъжете не се получи рекордно бягане. Атлетите тръгнаха много предпазливо и едва последната им обиколка бе силна. В крайна сметка победата бе именно за Алекс Василев („Академик“ – София) с 4:40.9 мин. Стоян Владков от „Локомотив“ – Дряново зае второто място с 4:41.3 мин, а Георги Гергов от „Стратеш атлетик“ – Ловеч – третото с 4:46.4 мин. Четвърти завърши Вълимир Стоев от „Атлет Поморие 2004“ с 4:52.5 мин.

Много по-силно бягане стана при юношите. Мартин Балабанов се откъсна от останалите и с чудесно разчетено темпо изпрати в историята националния рекорд, като закова хронометрите на 4:27.7 мин. Това е с 11 секунди по-бързо бягане от досегашния рекорд на Алекс Василев от 2013 година (4:39.73 мин). Иван Иванов от „Оборище“ – Панагюрище се нареди втори, също с по-бърз от досегашния рекорд резултат – 4:37.2 мин. Трети се класира Чудомир Черногоров от „Атлет“ – Мездра с 4:43.2 мин. Заслужава да споменем и останалите трима, завършили това рекордно бягане и постигнали отлични резултати. Четвърти е Георгий Можейко от СК „Сити рън София“ с 4:44.8 мин, пети е Кристиян Иванов от „Берое“ – Стара Загора с 4:45.5 мин, а шести е Константин Колев от „Атлет Поморие 2004“ с 4:58.0 мин.

Състезанието на стадиона на НСА продължи с надпреварата в трибоя от веригата „А1 атлетика за младежи“.

Снимки: Антон Узунов

Share Button