Run Bulgaria: Счупи рекорда на една миля на „Студентски град рън“

Най-мащабното събитие от веригата „Рън България“ – маратон Кюстендил завърши със супер резулти на Йоло Николов и Милица Мирчева, но състезанията продължават на „Студентски град рън“ в София, където бегачите са предизвикани да „чупят“ национални рекорди.

„Студентски град рън“ е най-старото състезание от веригата „Рън България“, след като през 2017-а поставя основите на този проект, стартирал официално през март 2018-а.

През 2021-а година форматът на състезанието е на стадиона и красивата база на Национална Спортна Академия и включва масов старт на 5.82 км, щафети 4х1.94 км и бягане на картотекирани състезатели за мъже и юноши на 1 миля (1609 м) под мотото счупи рекорда.

Основната цел на състезанието на 1 миля ще се бъде подобряване на националните рекорди при мъжете и юношите под 20 години в тази дисциплина.

За да се признае рекорда организаторите са предвидили и допинг контрол, който е задължителен за върховите постижения в България.

Първите трима при юношите и мъжете ще получат парични премии, а за рекорд е предвиден и допълнителен финансов стимул.

Станислав Ламбев три пъти печели Софийския маратон и е многократен национален шампион в бяганията на средни и дълги разстояния. Единственият му национален рекорд при мъжете е на една миля през 1999-а с 4:06.58 мин.

Колко са стойностите на тези рекорди?

При мъжете най-силното постижение датира от 1999-а година и е на Станислав Ламбев с измерение 4:06.58 мин от международния турнир „Агора“ в София.

Юношите трябва да подобрят резултата на 4:39.73 мин на Алекс Василев от 2013-а г. поставен в Истанбул, Турция.

Милята е една от най-популярните дисциплини в атлетиката, които не са в олимпийската програма.

Алекс Василев е специалист на 800 м, но на 1 юни 2013-а година записва името си, като рекордьор за юноши под 20 години на една миля в Истанбул

Световният рекорд за мъже се държи от легендарният Хишам Ел Геруш (Мароко) и е 3:43.13 мин, а той държи и върхото постижение на 1500 м с 3:26.00 мин.

Повече за „Студентски град рън“ вижте тук

Share Button