Христо Цветков подобрява рекорди с бягане над 12 часа

Българинът постави в Лондон национални рекорди в дисциплините „100 мили“ и „12 часа“

Рекордьорът от “Витоша 100” Христо Цветков постави два нови национални рекорда – на 100 мили, както и на 12 часа. Това се случи на 18 септември, по време на почасовия ултрамаратон на писта в Лондон – Self Transcendence 24 Hour Track Race. Христо измина разстоянието от 100 мили за 12:48:20 часа, с близо 2 часа по-бързо от досегашното най-добро време на български бегач в тази дистанция. 

Двете дисциплини – 100 мили и 12 часа (колко километра могат състезателите да пробягат в рамките на това време), са близки като продъжлителност и често рекордите, включително и световните, се поставят комбинирано, в едно бягане. 

С това продължавам усилията по задачата, която си поставих преди време – да пробягам по веднъж всички официални ултра дистанции и да запиша не само силен личен рекорд, но и да вдигна нивото на националните ни рекорди, както и да помогна за популяризирането на спорта у нас“. Това разказа пред БНР 26-годишният Христо, който по-рано тази година оглави новоучредената Асоциация на ултрамаратонците в България, а после победи в „Обиколката на Витоша“, като дори постави нов рекорд. Христо е известен в бегаческите среди у нас и с блога си „Ицо пак тича“, където описва своите участия в състезания, за да популяризира този спорт.

В дисциплината „12 часа“ в Лондон българинът успя да пробяга 151 км и 250 метра. 
Понеже състезанието официално е в дисциплината „24 часа“, трябваше всички желаещи да заявят предварително, ако искат официален сплит (междинен резултат) на някоя от по-късите дистанции. Аз заявих 12 часа и 100 мили, но имаше хора с цели за 6 часа, 100 км и 200 км„. 

Този вид състезания (на писта) дават възможност да се сертифицират всякакви междинни резултати, стига да са достатъчно значими, за да бъдат измерени. На кандидатите се назначава съдия, който в точната секунда или на точния метър поставя маркер и документира резултата, без да се налага състезателите да спират бягането си – обяснява Христо.
Както на всички други състезания, моя главна подкрепа и човек, който мисли вместо мен, когато се изморя и започна да се разконцентирам, беше годеницата ми – Мариана. С нея вече имаме над 10 подобни участия и сме отработили всеки детайл по пейсването, хидратирането, храненето и всичко друго, което може да ми потрябва. Благодарение на нейната помощ успях да не спирам за ходене или почивка никъде по трасето, което прави това състезание най-дългото ми нон-стоп бягане досега„.

Следващата му цел е 24-часов пробег – поредният от списъка с официални дисциплини. 
Ако всичко мине по план, ще участвам в едно от най-популярните 24 часови състезания в света – Desert Solstice 24 hours track invitational, в Аризона, САЩ. Там отново ще се опитам да бягам на нивото от „Витоша 100“ и 100-те мили, което значи резултат между 265 и 270 км. 
Преди това обаче ми трябват десетина дни за психическа почивка, понеже стартът в Лондон беше най-изцеждащият в живота ми и определено ще мине време, преди пак да ми се мисли за състезания
„.

Таня Димитрова, БНР

Текстът е публикуван тук

Share Button