Йоло Николов и Милица Мирчева спечелиха Маратона на Кюстендил

На полумаратона най-бързи бяха Бекирхан Кабадайъ и Маринела Нинева.

Второто издание на Маратона на Кюстендил, част от веригата „Рън България“, се проведе на 19 септември, неделя, като в него взеха участие някои от най-добрите бегачи на дълги разстояния у нас. То се проведе при отлична организация и приятно време. Много настроение и приятни емоции предложи състезанието, изкарало по улиците на Кюстендил и околните села десетки зрители.

Йоло Николов е победител на класическата дистанция от 42 км 195 м при мъжете с отличното време от 2:21:48 ч. Йоло направи чудесно бягане, като втората обиколка беше по-бърза от първата. След финала шампионът сподели своите отлични впечатления от организацията на състезанието и от трасето, като си пожела маратонът да се развива и още догодина да се бяга под 2:20 ч.

Втори след Йоло завърши неговият основен конкурент, с когото бягаха рамо до рамо в първата половина от дистанцията Исмаил Сенанджи. Угандиецът, живеещ и трениращ в България, в крайна сметка завърши за 2:25:10 ч.

Третото място на почетната стълбичка зае Мирослав Спасов. Възпитаникът на Йоло Николов спря хронометрите на 2:43:19 ч.

Чудесно завръщане записа легендата в маратонските бягания, участник на олимпийски игри и многократен победител в Софийския маратон Петко Стефанов. 49-годишният атлет завърши за 2:45:40 ч.

При жените над всички бе възпитаничката на Йоло Николов Милица Мирчева, която записа убедителна победа с 2:44:28 мин. Тя направи контролирано бягане и изпълни указанията на треньора си, който очакваше от нея именно такъв резултат. Така атлетката бяга близко до личното си постижение (2:44:23 ч), постигнато през 2015 година.

На второ позиция се нареди Надежда Ангелова с 3:07:55 ч, а трета с 3:22:05 ч се класира Зорница Христова.

Имаше и отделно класиране за българи, където призовите тройки изглеждаха по следния начин: при мъжете – Йоло Николов, Мирослав Спасов и Петко Стефанов; при жените – Милица Мирчева, Надежда Ангелова и Зорница Христова.

Наградите на призьорите бяха връчени от вицепрезидента на БФЛА Асен Христов, който също завърши полумаратона, както и от основните организаторите на проявата Цветелина Кирилова и Антон Бонов.

В полумаратона над всички бе представителят на Турция Бекирхан Карадайъ, който пробяга дистанцията от 21 км за 1:08:54 ч. Георги Гергов тук завърши втори с 1:11:07 ч, а трети – Владислав Михайлов с 1:11:20 ч.

Балканската шампионка в полумаратона само отпреди седмица Маринела Нинева бе първа и тук с 1:17:36 ч. Тя изпревари представителката на Турция Нуран Сатилмъш, която стигна до второто място с 1:19:31 ч. Третото място на почетната стълбичка заслужи Анна Стефанова с 1:28:33 ч.

Емил Кръстев и Ина – Гергана Бойчева спечелиха детското бягане на 2.2 км.

Една от основните организаторки на състезанието, именитата състезателка и участничка на олимпийски игри Цветелина Кирилова подчерта, че няма по-хубав празник от спортния и благодари на всички, които уважиха проявата.

Share Button