Токио 2020: Магическите моменти от атлетиката на олимпийските игри – милиони индийци се влюбиха в атлетиката заради Нирадж Чопра

Олимпийските игри в Токио бяха най-странните в хронологията на най-голямото спортно събитие на планетата, но атлетите сътвориха най-силното състезание в историята на леката атлетика.

Само някои от най-запалените фенове на спорта познаваха индиецът Нирадж Чопра преди финала на хвърляне на копие на игрите в Япония.

Чопра заслужено спечели златото, а един от най-силните претенденти за първото място Йоханес Фетер (Германия) разочароващо се класира девети в решителното състезание.

Нирадж, за който www.atletikabg.com вече писа обширна статия, имаше 143 000 последователи в Инстаграм преди игрите, веднага след титлата те набъбнаха до 3.2 милиона, а днес (31 август) феновете му в тази социална мрежа вече са почти 4 милиона.

При завръщането си в Индия 22-годишният атлет бе посрещнат от огромни тълпи фенове, което показва значението на медала за една от най-големите страни в света.

Датата, в който Нирадж завоюва титлата бе 7 август и тя бе обявена за „Ден на копието“ в Индия.

Симпатичният Чопра наскоро написа пост в интернет: „Все още се радвам на това невероятно чувство. То е за всички в Индия и по света, благодаря ви за подкрепата и благословията, които ми помогнаха да достигна до това ниво. Този момент и емоция ще живеят вечно в мен! – “В интервюта след успеха Нирадж добавя: „Този медал не е само за мен. Той принадлежи на цяла Индия.“

Индийци гледат финала на копието в Токио

Какво е значението на титлата на Нирадж Чопра?

  1. Това е първият златен медал в атлетиката за Индия в историята на олимпийските игри. През 1960-а г. на олимпийските игри в Рим Милка Синг остава четвърти на 400 м и това е най-високо класиране на индийски атлет в състезания под петте преплетени кръга до 2021-а. По ирония на съдбата Милка умира на 21 години само няколко седмици преди Чопра да спечели титлата в Токио.
  2. Олимпийските шампиони в дисциплината копие за мъже е печелена само от атлети от Европа и Севрна Америка от 9 страни: Швеция, Финландия, Норвегия, Германия, САЩ, Съветския съюз, Унгария, Чехия и дори Тринидат и Тобейго. Чопра за първи път носи златния медал в Азия и то във втората по население страна в света – Индия, която има население 1.3 милиарда жители.
Share Button