Ковид 19 спря Димитър Ташев по пътя към медала в Найроби

Димитър Ташев бе един от фаворитите за медалите на троен скок на световното първенство за юноши и девойки под 20 години в Найроби, Кения.

18-годишният атлет от Сливен спечели сребърния медал на европейското първенство в Талин, Естония в средата на юли. Ташев доведе личния си рекорд до 15.99 м, а с вятър над допустимото скочи за 16.18 м (3.5 м/с) в естонската столица за второто място.

За съжаление на 21 юли Ташев дава положителен PCR тест за коронавирус в Найроби и се налага да бъде карантиниран в столицата на Кения.

В негово отсъствие директният финал на 22 август излъчва за победител еврошампионът Габриел Валмак (Швеция), който печели и световната титла с национален рекорд за юноши 16.43 м. Вицешампион е Джайдон Хиберт (Ямайка) с личен рекорд – 16.05 м. Бронзов медалист е Симон Горе (Франция), който също довежда личния си рекорд до 15.85 м.

След края на световното първенство Ташев остава повече от 10 дни в Кения и се завръща в България на 1 септември след задължителния отрицателен тест.

Амбициран от лошия късмет Ташев споделя: „В Найроби имах шанс за медал, но ще продължа да гоня високи цели през новата година. Целта ми е класиране за европейското първенство за мъже на открито в Мюнхен, Германия.“

Share Button