Run Bulgaria: Пазарджик Run Lacrima нови предизвикателства и награди за бегачите

Четвъртото издание на „Пазарджик Run“ ще носи името на официалния  си спонсор Lacrima.

Състезанието ще се проведе на 8 септември (сряда) в парк „Острова“ с начало 18:00 часа. Припомняваме ме ви историята на състезанието и подробности за тазгодишното издание.

  • Организаторите
  • „Пазарджик Run“ се организира от Община Пазарджик, Българска федерация лека атлетика, движението „Рън България“, Lacrima, сдружението „МСК Пазарджик спортува“ и “Съвет за младежка политика”. Основен двигател на събитието е бронзовата медалистка с ансамбъла по художествена гимнастика от олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016 – Ренета Камберова. Шампионката се грижи за спорта в един от най-развиващите се градове в България, който пък се управлява от Тодор Попов – кмет с отношение към спорта в общината. Освен професионални бегачи от цялата страна Камберова привлича към пробега всички спортни клубове в Пазарджик, деца и хора в неравностойно положение, които участват. Екипите на БФЛА се грижат за професионалната подготовка на лицезираното трасе и обезпечаването на състезанието, заедно със сътрудниците си от движението „Рън България“ и младежите от  Съвет за младежка политика. 
  • Традицията

 Пазарджик Run е едно от най-старите състезания на популярната верига за бягания „Рън България“. Първото издание на „Пазарджик Run“ е през март 2018-а година, когато започва проектът „Рън България“. Стартът на първия пробег дава самият президент на Европейската атлетика норвежецът Свен Арне Хансен.  Оттогава са проведени още две издания на състезанието на 15 юни 2019-а и на 5 септември 2020-а година. Първото издание на състезанието е в снеговалеж на температура 0 градуса по Целзий, второто пък се провежа през юни в горещо време с над 30 градуса. Третият пробег е вечерен и е през септември, което се оказва най-доброто време за бегачите, а организаторите решават, че в началото на септември ще бъде мястото на пробега. Пазарджик е избран и за Европейски град на спорта за 2020-а година, но пандемията от коронавирус спира планираните дейности, а Пазарджик Run е първото масово спортно събитие след локдауна от март до август 2020-а.

  • Уникално трасе

Трасето на „Пазарджик Run“, което е 1786 м, е едно от най-живописните и нестандартни във веригата „Рън България“. Цялото трасе е върху остров на река Марица, който е превърнат в парк. Обновяването на парк „Острова“ включва различни атракции през които преминават бегачите – огромен метален кръст, алея с криви огледала, колодрум, галерия със снимки и …..зоологическа градина. Така бегачите преминават буквално на метри до клетката на огромен тигър, който във всички издания досега уплашено се крие в клетката си от десетките бегачи смущаващи спокойствието му.

  • Нов награден фонд

Наградният фонд на пробега привлича винаги едни от най-добрите бегачи в България. През 2021-а година са предвидени награди за най-добрите мъже, жени, юноши и девойки, както и за най-бързите участници от Пазарджик. За първи път щафетите, за които също е предвиден награден фонд, ще имат в състава си двама мъже и две жени, а първите три квартета ще получат парични премии. Разбира се, за всички участници са предвидени фланелки, а на тези които завършат 5360 м ще има и уникален медал от „Рън България“.

  • Допълнителни активности

Преди състезанието за най-малките деца е предвидено занимание по Детска атлетика и бягане за хора в неравностойно положение. Шафетата 4х1736 м ще бъде след основното състезание на 5360 м. Преди награждаването организаторите са предвидили томбола.

  • Победители през годините

2018

Мъже и жени:

Мартин Проданов – 17:04 мин и Диляна Минкина – 18:20 мин

2019

Мъже и жени:

Йоло Николов – 16:28 мин и Милица Мирчева – 17:56 мин

Юноши и девойки:

Валентин Вълканов – 17:51 мин и Лиляна Георгиева – 21:29 мин

2020

Мъже и жени:

Митко Ценов – 16:21 мин и Милица Мирчева – 18:20 мин

Юноши и девойки:

Иван Андреев – 17:36 мин и Елица Тодорова – 21:03 мин.

Повече информация за пробега тук

Share Button