Добромир Карамаринов е с най-големия авторитет в Европейската атлетика

Европейската атлетика обяви кандидатурите за ръководство на организацията, които ще бъдат гласувани на 27-я конгрес на ЕА на 14 октомври в Лозана, Швейцария.

Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов е единственият кандидат за поста президент на Европейската атлетика.

63-годишният българин бе избран с голямо мнозинско за първи вицепрезидент през 2015-а, а от март 2020-а заема поста действащ президент на Европейската атлетика, когато президентът Свен-Арне Хансен (Норвегия) получи тежък инсулт, а в последствие почина през юни същата година.

Карамаринов е президент и на АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) от 2010-а година насам. Само за десет години от една фалирала организация той направи от АБАФ просперираща спортна структура, която излезе от границите на Балканския полуостров и има вече 21 члена – повече дори от континенталната атлетическа организация на Южна Америка.

Качествата на Добромир Карамаринов бяха оценени и в Световната атлетика, а той бе избран за член на Съвета на най-голямата спортна организация в света през 2019-а година в Доха, Катар.

Кандидати за мястото на вицепрезидент на Европейската атлетика са Ерик Тейгамяги (Естония), Жан Грасия (Франция) и Мартон Гюлай (Унгария), като и тримата в момента са членове на Съвета на организацията.

Добромир Карамаринов ще бъде и първия президент на Европейската атлетика от Източната част на Европа.

Преди него атлетиката на Стария континет са оглавявали:

Адриан Паулен (Нидерландия) 1970-1976

Артур Голд (Великобритания) 1976-1987

Карл-Олаф Хомен (Финландия) 1987-1999

Ханс Йорг-Вирц (Швейцария) 1999-2015

Свен-Арне Хансен (Норвегия) 2015-2020

Share Button