Коу и Рудиша се срещнаха с младите атлети в Найроби

Ден преди официалния старт на на световното първенство за юноши и девойки под 20 години в Найроби се проведе пресконференция на Световната атлетика и няколко млади звезди на олимпийски спорт номер едно.

Официални гости на пресконфенцията бяха Лорд Себастиан Коу – президент на Световната атлетика и една от най-големите звезди на кенийската атлетика Дейвид Рудиша Лекута, както и президентът на Кенийската атлетическа федерация Джаксън Тувей.

Коу е бивш световен рекордьор на 800 м и двукратен олимпийски шампион на 1500 м, а Рудиша държи настоящия световен рекорд на 800 м (1:40.91 мин) и също има два златни олимпийски медала на 800 м от Лондон 2012 и Рио 2016.

Младите атлети на пресконференцията бяха: Ангелина Топич (Сърбия-скок височина), Акера Нъджент (Ямайка – 100 м с препятствия), Лит Пилай (Южна Африка – 400 м), Силвия Челангат (Кения – 400 м) и атрактивният французин на 110 м  препятствия – Саша Зоя.

Коу сподели пред журналистите и младите атлети, че атлетиката е религия в Кения и много от медалите на големи състезания се печелят от кенийски атлети.

Рудиша припомни, че е започнал кариерата си на световното първенство за юноши и девойки в Пекин 2008-а с титла на 800 м и четвърто място на 4х400 м и че атлетиката в страст.

Тувей приветства около 1000-ата тийнейджъри с добре дошли в Кения и че страната е готова да приеме атлетите и треньорите, въпреки усложненията породени от пандемията от коронавирус.

Зоя каза, че овчарския скок и препятствията са традиционни френски дисцилини и той се надява да стане следващия голям френски хърделист.

Нъджент припомни силния си личен рекорд на 100 м с препятствия – 12.76 сек и 11.09 сек. на 100 м, които я правят една от фаворитките за титлата на хърделите.

Спринтьорът Пилай е една от изгряващите звезди на 400 м и дори участва в Токио. Той разкри, че участието му в олимпийските игри е усилило желанието му и мотивацията за повече победи и силни резултати.

Челангат каза, че е мотивирана за добро представяне на 400 м пред собствена публика и за вбъдеще иска да бяга и 800 м.

Родената през 2005-а година Ангелина е наследствеба атлетика. Баща й Драгутин Топич стана световен шампион със световен рекорд за юноши през 1990-а година в Пловдив, а майка й Биляна има бронзов медал на троен скок от световното за мъже и жени в Пекин 2015.

Топич сподели, че от малка е по стадионите и по спортни лагери с родителите си и иска да достигне до техните успехи.

Снимки: Олаф Брокман

Share Button