Токио 2020: Магическите моменти от атлетиката на олимпийските игри – Баршим и Тамбери

Олимпийските игри в Токио бяха най-странните в историята, но атлетите сътвориха най-силното състезание в историята на леката атлетика.

Освен невероятните постижения на пистата, в секторите имаше мегически моменти, част от които екипът на медииния отбор на Световната атлетика отбелязва в сайта на организацията, а www.atletikabg.com го представя на Вас – нашите читатели.

Героите на първия магически момент са трима – атлетите Джан Марко Тамбери и Мутаз Еса Баршим, и реферът на дисциплината турчинът Джан Коркмазоглу, който десетки пъти е посещавал и България.

  • Ще продължите ли да се надскачвате“ – пита Джан, след като двамата са прескочили 2.37 м, но не са успяли на 2.39 м и никой няма предимство.
  • Може да вземем два златни медала?“ – пита Баршим.
  • „Възможно е! – отговаря реферът след кратка пауза. – „Зависи от вас.… „ и се опитва да обясни сценария Джан, но двамата вече се прегръщат и започват да празнуват. Следвата и сълзи от щастие.

Тамбери е оставил на пистата и гипса, с който бе обвит крака му през 2016-а година, когато се контузи тежко преди игрите в Рио, където бе един от фаворитите. Въпреки това, Джанмарко отиде с патерици да подкрепя сънародниците си в Бразилия. Надписът на гипса гласи „Пътът към Токио 2020“, акто цифрата 2020 е задраскана и заменена с 2021. Цели пет години Тамбери чака своя звезден миг и накрая с удоволствие го споделя с Баршим, който също не можа да спечели златото в Рио 2016.

Финалът в Токио бе най-силното състезание на скок височина за мъже в историята с 10 атлети с или над 2.30 м, 7 с или над 2.33 м, 5 с или над 2.35 м и 3 с или над 2.37 м.

Share Button