Токио 2020: Олимпийските игри завършиха с шест медала за България

България завърши на 30-о място в крайното класиране по медали на XXXII-ите летни олимпийски игри в Токио с три златни, един сребърен и два бронзови медала.

В последният ден на игрите (8 август) ансамбълът по художествена гимнастика в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаутра Траатс и Ерика Зафирова спечели златото за двете си композиции в многобоя.

Преди тях Стойка Кръстева (бокс) и Ивет Горанова (карате) стъпиха на Олимп, а българският химн звуча в тяхна чест.

Антоанета Костадинова (стрелба) стана вицешампионка, а два бронзови медала донесе борбата благодарение на Тайбе Юсейн и Евелина Николова.

Мирела Демирева на финала на скок височина в Токио

Най-доброто българско класиране в леката атлетика записа Мирела Демирева, която се класира 12-а във финала на скок височина. Демирева, която е вицешампионка от игрите в Рио де Жанейро 2016, завърши с резултат 1.93 м в скока на височина като в квалификациите записа личен рекорд за годината – 1.95 м. Останалите ни атлети – Тихомир Иванов (скок височина), Габриела Петрова (троен скок), Инна Ефтимова (100 м и 200 м) и Ивет Лалова-Колио (200 м) не успяха да преминат квалификациите и сериите.

Ивет Лалова-Колио бяга на петите си олимпийски игри в Токио

Ивет участва за пети път на олимпийски игри, което е своебразен рекорд в историята на родната атлетика.

В спечелването на трите български титли имаха участие и трима атлетически треньори, които се грижат за физическата подготовка на шампионките.

Цветелина Кирилова се грижи за кондицията на
ансамбъла ни по художествена гимнастика

Участничката ни на 400 м с препятствия от олимпийските игри в Пекин 2008 Цветелина Кирилова тренира от няколко години националния ни отбор по художествена гимнастика и има участие в подготовката на ансамбъла, който спечели бронзовите медали в Рио 2016, както и на сегашните олимпийски шампионки от Токио 2020.

Светослав Топузов посрещна олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова,
след като отговаря за физическара й подготовка от 4 години

Каратиската Ивет Горанова поддържа физическата си кондиция в Плевен при един от най-големите специалисти в хоризонталните скокове Светослав Топузов. Горанова дори е картотекирана в атлетически клуб „Феникс 2004 – Плевен“ и през 2020-а година участва в щафетата 4х100 м на националния шампионат.

Стойка Кръстева повишава физическите си качества при доцент Ивайло Лазаров, който е преподавател в катедра „Лека атлетика“ при Национална спортна академия. Лазаров е треньор в атлетическия клуб КЛАСА и един от най-активните инструктори в направлението „Детска атлетика“. Бивш шампион на 200 м, 400 м и 800 м за различни възрастови групи Ивайло е и член на редакционната колегия на списание „Атлетика“.

Доцент Ивайло Лазаров помага в подготовката на Стойка Кръстева

И още една любопитна подробност за шампионките с атлетическа нотка. Мадлен Радуканова е дъщеря на бившия национал по футбол Милен Радуканов. Неговият брат Мирослав Радуканов е треньор и основател на атлетически клуб „Радуканови“ във Видин.

Share Button