Токио 2020: Мирела Демирева се класира 12-а във втория си олимпийски финал

Мирела Демирева зае 12-ото място място във финал на скок височина на олимпийските игри в Токио на 7 август 2021-а година.

Вицешампионката на скок височина от олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016 преодоля 1.93 м в Токио и не успя да влезе в битката за медалите.

31-годишната Демирева направи девет скока във финала като прескочи началната височина от 1.84 м от втори опит, 1.89 м от първи и 1.93 м от трети опит. На 1.96 м Мирела направи страхотен скок в трети опит, но закачи летвата и тя не остана на стойките.

В квалификациите Мирела преодоля 1.95 м – личен рекорд за годината.

След оспорвано състезание титлата рускинята Мария Ласицкене спечели злато за Руския олимпийски комитет с 2.04 м. Никола Макдермот направи рекорд на Австралия с 2.02 м, за да вземе среброто, а Ярослава Махучих (Украйна) е трета с 2.00 м.

Мирела Демирева спечели среброто преди пет години в Рио с 1.97 м и стана най-добрият българки спортист на игрите. Тя има два сребърни медала и от европейски първенства през 2016-а в Амстердам и 2018-а в Берлин.

През 2012-а година Мирела покри норматив за игрите в Лондон, но след официалния срок. През 2016-а се окичи със сребърния медал, а през 2021-а отнов е финалист в дисциплината. С медала от Рио 2016 и двата финала на олимпийски игри тя вече доближава успехите на Стефка Костадинова (три олимпийскии финала и титла и сребърен медал) и Йорданка Благоева (три олимпийски игри (два медала – сребро и бронз).

“Наистина опитах. Благодаря ви, че гледахте атлетика днес. Щастлива съм, че съм тук, не съм вдигала такива височини от 2019-а. Отново скачам и ще продължавам да скачам. Благодаря и съжалявам, ако съм разочаровала някого. Наистина опитах, Олимпиадата е невероятно изживяване.

Обожавам да скачам, обичам леката атлетика и ще продължавам да се стремя да се подобрявам, защото има още какво да дам на любимия ми спорт. Продължаваме напред”, каза Демирева пред БНТ.

Снимки: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto

Share Button