Токио 2020: Ивет Горанова спечели олимпийската титла с помощта на атлетически треньор

Ивет Горанова спечели олимпийска титла за България в каратето, категория кумите до 55 килограма на 5 август на игрите в Токио.

Успехът на крехката девойка от Долна Митрополия е исторически, тъй като България нямаше олимпийско злато от 2008-а година, когато Румяна Нейкова спечели титла в гребането. Така отново след 13 години българският химн прозвуча на олимпийски игри.

Отляво: Светослав Топузов, Ивет Горанова и Ангел Стефанов

Наставник на 21-годишната българка е Ангел Стефанов, но изумителната кондиция, която тя показа в Токио – пет убедителни победи в рамките на няколко часа, е благодарение на тренировките по физическа подготовка на известния специалист в хоризонталните скокове – Светослав Топузов.

Горанова подобрява физическата си кондиция в Плевен при Топузов от 2017-а година и дори е картотекирана в атлетически клуб „Феникс 2004“. През тази година Ивет не е стартирала в атлетически състезания, но през 2020-а тя бяга на първи пост в щафетата 4х100 м жени за „Феникс 2004“. Квартетът, който включва националната рекордьорка на 100 м за девойки под 18 години Вяра Първанова и сестрите Ванеса и Марина Хаджийски постига 53.25 сек – постижение, с което се нарежда на 11-о място в общото класиране, където шампионки са атлетките на „Локомотив“ – Пловдив с Габриела Петрова на последен пост.

Кой е предполагал, че в това състезание бяга бъдеща олимпийска шампионка от Токио!?

Светослав Топузов е и първият треньор на олимпийската шампионка на троен скок от Сидни 2000 – Тереза Маринова. Под негово ръководство Маринова печели световната титла за девойки под 20 години със световен рекорд именно в Сидни през 1996-а година.

Топузов е бил треньор и на редица други елитни скачачи като Ивайло Русенов, Атанас Русенов, Адриана Бънова, Васил Гергов и др.

За Ивет Горанова Топузов казва: „Изключително трудолюбиво, скромно и изпълнително момиче. Положи много труд в последните години и заслужено спечели олимпийската титла!“

Снимки: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto, личен архив

Share Button