Токио 2020: Олимпиада или олимпийски игри и има ли бивши олимпийски шампиони?

Около олимпийски игри, а и не само, започват да се употребяват неправилно понятия, свързани с олимпийското движение.

И така, нека уточним.

Олимпиада или олимпийски игри?

Свикнали сме да казваме „Олимпиадата в Токио“, но това е неправилен израз. Още от древността, та и до днес, терминът „олимпиада“ означава четиригодишният цикъл между две олимпийски игри. Само и единствено това. Четири години, в които атлетите се готвят, за да покажат най-доброто от себе си на най-големия спортен форум на планетата – олимпийските игри.

Затова правилното понятие е „Олимпийските игри в Токио“. „Олимпиада“ може да се употреби само в словосъчетанието „Игрите на XXXII Олимпиада“, защото това означава, че става дума за игрите, с които завършва този четиригодишен цикъл, тоест олимпиадата.

Няма бивши олимпийски шампиони

Оттам идва и другата неточност – бивш олимпийски шампион. Няма такъв. Има бивши световни, европейски и т.н., защото те са шампиони, докато бъдат победени или се откажат. Олимпийският шампион си е олимпийски шампион завинаги. Именно защото той е шампионът на Игрите на съответната олимпиада. Тоест това е най-добрият атлет за този четиригодишен период и си остава такъв завинаги. Ако повтори титлата на следващите игри, той вече е олимпийски шампион и на тях. Ако бъде победен, той не може да бъде „детрониран“, защото титлата му си остава, просто има друг шампион на Игрите на съответната нова Олимпиада.

Олимпийското движение означава не само спорт, но и култура, състояние на духа. Затова нека да използваме понятията правилно.

Боян Ив. Бойчев

Share Button