Токио 2020: Българските атлети, които не успяха да се класират за олимпийските игри

Пет са българските атлети, които са на олимпийските игри в Токио.

Дузина други бяха близо до класиране и с амбиции да се състезават в японската столица, но не успяха за малко.

Най-близо до Токио, но без квота, остана Митко Ценов (3000 м стипълчейз), който бе на няколко места от позиции в ренкинг листата на Световната атлетика даваща право за участие в игрите. Рекордьорът на България в стипълчейза Ценов спечели националната титла, европейското отборно първенство и балканския шампионат през юни, но това не му стигна за квота. Ценов не слезе под 8:30 мин в тези състезания, което даде път към Токио на съперниците му.

Няколко от другите ни класни атлети с амбиции за Токио не успяха да се класират поради различни причини. Европейската шампионка на гюле в зала от 2019-а Радослава Мавродиева и световната шампионка на троен скок за девойки от 2018-а Александра Начева получиха контузии и не участваха в състезания, а 35-годишната Мавродиева се отказа от спорта след отлагането на игрите през 2020-а.

39-годишният ветеран Момчил Караилиев има участие на олимпийски игри през 2004-а и 2008-а на троен скок, но не успя да издържи здравословно до Токио и също обяви края на кариерата си в началото на юни 2021-а, след като държеше високо класиране в ренкинг листата.

Рекордьорката ни на 10 000 м и първата българка участвала в олимпийски маратон (Рио 2016) Милица Мирчева бе в отлична форма през 2020-а, но пандемията не й даде възможност да стартира на маратона в Бостън, който се отложи за 2022-а и тя реши да почива през 2021-а.

Георги Цонов бе на сантиметри от олимпийския норматив на троен скок през 2019-а (личен рекорд за годината 17.03 м, норматив 17.14 м), но през 2021-а вече също излезе от обичайната си форма и достигна само до 16.35 м, което не бе достатъчно за ренкинглиста на Световната атлетика (12-а резерва за дисциплината троен скок).

Милена Миткова (скок дължина) регистрира доста състезания в гонене на олимпийската мечта, но резултатите не й дадоха нужното място за класиране в Токио.

Няколко млади български таланта в атлетиката все още търсят верния път към високите резултати и дано техния час настъпи след 3 години за игрите в Париж 2024.

Share Button