Талин 2021: Димитър Ташев е вицешампион на Европа

Димитър Ташев спечели сребърния медал на троен скок на европейското първенство за юноши и девойки под 20 години в Талин, Естония на 18 юли.

Ташев започна състезанието с личен рекорд от 15.99 м (2.0). След него шведът Габриел Уолмарк оглави още в първи опит световната ранглиста с 16.39 м (0.0), а в трети опит повтори това постижение с попътен вятър 1.0 м/с.

Във втория кръг на състезанието представителят на домакините Виктор Морозов измести Димитър от второто място с 16.14 м (3.0), но Ташев си върна втората позиция с 16.18 м (3.5) в петия опит.

Димитър Ташев на финала в Талин

В шести опит 18-годишният българин се опита да атакува първото място, но достигна до 15.97 м (2.5), след което развя българското знаме.

Медалистите бяха наградени от Добромир Карамаринов – действащ президент на Европейската атлетика и президент на АБАФ и БФЛА.

Изпълних това за което съм дошъл в Талин, но мисля, че можех да бъда и шампион.“ – сподели емоционално Димитър след състезанието. – „Сега продължавам с подготовката за световното първенство в Найроби, Кения от 17 до 22 август, където се надявам да постигна още от по-висок резултат. Специално искам да благодаря на треньора ми Атанас Иванов.“

Добромир Карамаринов поздравява Димитър Ташев след награждаването

Съотборникът на Димитър – Мартин Точев, който също е в групата на Атанас Иванов в атлетически клуб „Михаил Желев“ в Сливен се класира на 10-ото място в този финал с 14.88 м (1.1).

Това е третия сребърен медал от тези шампионати в кариерата на треньора Атанас Иванов след Красимир Аргиров (скок дължина) през 1999-а и Живко Петков (троен скок) през 2005-а. Иванов е наставник на редица топ атлети, сред които и Момчил Караилиев – Атлет на България за 2005-а и 2009-а година.

Share Button