Талин 2021: Бронз за Борис Линков на скок дължина

Борис Линков спечели бронзов медал в скока на дължина на европейското първенство за младежи и девойки под 23 години в Талин, Естония на 9 юли.

Атлетът от София постигна 7.84 м (-0.4) в най-добрия си скок и остана само на 1 сантиметър от личния си рекорд 7.85 м. Шампион в този финал стана Симон Ехамер (Швейцария) – 8.10 м, а Хенрик Флатнес (Норвегия) грабна среброто в последния опит със 7.95 м.

Линков стигна до отличието след тежко състезание продължило 2 часа с променливо и дъждовно време, в което някои от състезателите получиха контузии, а съдиите трябваше нееднократно да подсушават сектора.

20-годишният Борис започна със 7.56 м (-1.0), подобри резултата си до 7.63 м (0.2) в трети опит и направи най-силния си опит в четвъртия кръг.

След финала Линков заяви: „Това бе най-важното ми състезание за годината и последно за този сезон. Радвам се, че успях да реализирам резултата, за който съм подготвен, въпреки че финалът се проведе при много променливо време с дъжд, което е тежко за скока на дължина. Искам да благодаря най-вече на треньорката си Радослава Димитрова, моето семейство и Българска федерация лека атлетика. Сега ще почивам малко и започвам подготовка за сезон 2022-а, където основната ми цел ще бъде европейското първенство на открито в Мюнхен, Германия.“

Борис, който е и шампион на 200 м на България, е дебютант на европейско първенство.

По-рано на 9 юли Венелин Георгиев бяга 21.55 сек (0.8) в сериите на 200 м и не успя да се класира на полуфиналите. Станислав Станков (110 м с препятствия) и Никол Андонова (100 м с препятствия) участваха в полуфиналите, след като сутринта преодоляха сериите.

Станков записа 13.92 сек (0.1), а Андонова 13.73 сек (0.8), но тези резултати не им дадоха място във финалите.

Георги Начев ще участва в квалификациите на трoeн скок на 10 юли, а Алекс Христов е финалист на диск.

Share Button