Шакари Ричардсън пропуска Токио заради марихуана?

Американската звезда в спринта Шакари Ричардсън рискува да пропусне олимпийските игри в Токио.

Причината е употреба на марихуана.

Медиите разпространиха светкавично новината, позовавайки се на неназован сериозен източник. Според него атлетката е дала положителен тест за канабис след финала на 100 м, спечелен от нея с 10.86 сек, по време на квалификациите на САЩ за Токио.

24-годишната спринтьорка няма да бяга на Диамантената лига в Стокхолм тази неделя, където беше записана за 200 м.

Има и информация, че на четвъртата в квалификациите на САЩ Джена Прандини й е било казано да се готви за олимпийските игри.

Самата Шакари Ричардсън пусна пост в туитър: „Човек съм“. Каквото и да значи това. Макар че да се друсаш с марихуана едва ли е характерна черта на човека и едва ли това е примерът, който трябва да следват младите спортисти.

Една от целите на спорта е именно пропагандиране на живот без наркотици, основаващ се на радостта от движението. А един от фундаменталните принципи на олимпизма е, че това е философия на живот, „възхваляваща и комбинираща в едно балансирано цяло качествата на тялото, волята и ума“. „Съчетавайки спорта с културата и образованието, олимпизмът търси да създаде начин на живот, основаващ се на радостта от усилието, образователната стойност на добрия пример, социалната отговорност и уважението към универсалните фундаментални етически принципи“ (из „Олимпийската харта“).

Канабисът е в списъка със забранените субстанции на антидопинговите агенции. Ако се докаже, че употребата му не е свързана с подобряване на спортните постижения, наказанието е три месеца вместо четири години. Ако състезателят се съгласи да се подложи на одобрена програма за лечение от зависимости в сътрудничество с националния антидопингов орган, забраната може да бъде намалена и до един месец.

За съжаление, и други известни спортисти са съгрешавали с наркотици. Една от легендите в плуването Майкъл Фелпс бе сниман как пуши марихуана, след което отнесе наказание от три месеца и бе принуден публично да се извини на своите почитатели за грешната постъпка. А легендарният футболист Диего Армандо Марадона си отиде от този свят заради разбито здраве – резултат от системна употреба на забранени субстанции.

Share Button