Проверяват шпайковете на Хасан, Гидей и Ингебригстен

Шпайковете на Сифан Хасан, Летесенбет Гидей и Якоб Ингебригстен ще бъдат изпратени за експертиза в Стокхолмския спортен институт.

Това са шпайковете, с които тримата подобриха върхови постижения.

Припомняме, че представителката на Нидерландия Сифан Хасан на 6 юни постави нов световен рекорд на 10 000 м – 29:06.92 мин. Рекордът престоя само два дни, след като на 8 юни бе подобрен от етиопката Летесенбет Гидей – 29:01.03 мин. Якоб Ингебригстен пък на 10 юни подобри европейския рекорд на 5000 м – 12:48.45 мин.

Според правилата на Световната атлетика, обувките, с които е постигнат рекорд, подлежат на експертиза. По принцип Световната атлетика решава кои обувки да проверява. Но след двата световни и един европейски рекорд, тя е решила да провери и трите чифта шпайкове.

„След като са одобрени за използване, не мисля, че може да има някакъв проблем, – казва професорът от института Тони Арндт. – Но въпреки това от Международната атлетика искат да са сигурни, че са спазени правилата.“

На въпроса дали според него новите технологии, вложени в спортните обувки, помагат за по-силни резултати, професорът е категоричен, че това е така. Въз основа на проведени изследвания той смята, че новите модели спортни обувки са изиграли сериозна роля в новите световни рекорди, постигнати в последно време.

Share Button