Световен шампион, европейски рекордьор и още няколко големи звезди пристигат в Стара Загора

Няколко големи световни звезди на атлетиката ще пристигнат в България за Европейското отборно първенство от втора лига в Стара Загора, което ще се проведе на 19 и 20 юни на стадион “Берое”.

Освен родните звезди Ивет Лалова-Колио, Мирела Демирева, Габриела Петрова, Тихомир Иванов и всички най-добри родни състезатели, зрителите по трибуните ще могат да се насладят на участието на световен шампион, европейски рекордьор, европейски шампиони и медалисти от световни и континентални форуми.

Митко Ценов, Ивет Лалова-Колио и Денис Димитров с шалче на Берое, за да благодарят на всеотдайната и компетентна атлетическа публика в Града на липите

Безспорно най-голямата чуждестранна звезда е световният шампион от Лондон 2017 в мятането на диск и европейски първенец от Берлин 2018 Андриус Гуджиус. 30-годишният литовец, който има личен рекорд от 69.59 метра, е и най-сериозният претендент за първо място в сектора. Той обаче ще има сериозна конкуренция в лицето на европейския рекордьор за младежи под 23 години и европейски шампион в тази възраст Кристиян Чех (Словения), който през този сезон записа най-доброто постижение в своята кариера – 69.52 метра. Българският представител в мятането на диск е Деян Гемижев, който този сезон записа своя личен рекорд от 58.65 м.

Андриус Гуджиус (Литва) е заявен за Стара Загора

В Стара Загора ще се появи още една медалистка от световно първенство. Това е втората в тройния скок от планетарния шампионат в Пекин през 2015 г. и сребърна медалистка от Европейското в Амстердам през 2016 г. Хана Княжева-Миненко (Израел). Тя ще е и най-сериозната съперничка на Габриела Петрова за първото място. Петрова успя да победи Княжева-Миненко на Европейското в зала в Прага през 2015 г., когато спечели сребро, а представителката на Израел завърши с бронзово отличие. Княжева-Миненко има личен рекорд от 14.78 м, а най-доброто постижение на Петрова е 14.66 м. През този сезон българката има 14.23 м, а нейната съперничка 14.14 м. С резултат №1 през годината от всички участнички в сектора е словенката Нея Филипич – 14.31 м.

Мирела Демирева многократно скача на стадиона в Стара Загора

Сребърната олимпийска медалистка от Рио де Жанейро 2016 в скока на височина Мирела Демирева също ще има достойна конкуренция в сектора. Европейската медалистка в зала от Белград 2017 Айрине Палшите (Литва), бронзова европейска медалистка под покрив от Глазгоу 2019 г., ще е най-сериозната съперничка на българката. Двете се познават изключително добре, като на Европейското първенство в Амстердам през 2016 г. завършиха на второ място и се отличиха със сребърни отличия. 

В хвърлянето на чук при жените също ще видим световна медалистка. Третата от планетарния форум в Берлин през 2009 г. Мартина Храшнова (Словакия) е най-голямото име в сектора. 38-годишната ветеранка има и два сребърни европейски медала. Храшнова е и с най-силния личен рекорд – 76.90 м. Българската участничка в хвърлянето на чук е многократната национална шампионка Екатерина Димова.

В сектора за овчарски скок при жените в Стара Загора ще се появи сребърната европейска медалистка в зала от Торун тази зима Тиша Шутей (Словения).
В хвърлянето на копие при жените в сектора ще видим европейската шампионка за девойки под 23 години от 2009 г. Мадара Паламейка, която има личен рекорд от 66.18 м. Българската представителка ще е националната шампионка за 2021 г. Лили Стойчева. Най-добрата българка в сектора в последните години Михаела Петкова все още не е възстановена от контузия в коляното и пропуска състезанието в Стара Загора.

Рая Иванова, sportal.bg

Снимки: Илиан Телекджиев

Ивет Лалова-Колио през 2015-а година в Стара Загора
Андриус Гуджиус (Литва) печели световната титла в Лондон 2017

Share Button