17 май – ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ

17 май е обявен за Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта с решение на Министерския съвет от 4 август 2006 година. Това е признание за огромните усилия на стотици български спортисти, треньори и деятели в областта на спорта, прославяли името на България.

Тази дата е избрана, защото на 17 май 1894 година в София пристигат първите 10 учители по физическо възпитание от Швейцария, които полагат основите на организираното спортно движение в страната ни след Освобождението. Предишната година просветният министър Георги Живков, при едно от посещенията си в Лозана, е възхитен от видяните умения на швейцарските учители по телесно възпитание (гимнастика). Той отправя молба към кантоналната гимнастическа организация да изпрати около 20 души, добри и опитни преподаватели, за учители по гимнастика в средните училища в България.За много запалените по футбола фенове името на Жорж дьо Режибюс е емблематично.

Той е един от тези швейцарски учители, пристигнали у нас, който донася първата футболна топка в България. Така и по нашите земи тръгва приказката за магията, наречена футбол. Режибюс е поливалентен спортист. Занимава се с гимнастика, бокс, борба и футбол. Преподава в България в продължение на две години.

Други двама известни швейцарски учители, оставили трайни следи в нашето физкултурно движение в България са Шарл Шампо и Луи Айер. Те, освен футболни топки, донасят и уреди за гимнастика. Благодарение на тях е основано и гимнастическото дружество „Юнак“.А Шарл Шампо е първият участник за България на Летни олимпийски игри през 1896 година в Атина. На името на Шарл Шампо има улица в софийския квартал Манастирски ливади. А стадионът на Доростол от Силистра носи името на Луи Айер. Трябва да бъдат споменати и швейцарските спортни мисионери, които се оказват благородните пионери на организирания български спорт.

На 17 май 1894 г. в България пристигат следните швейцарски учители:

1. Даниел Бланшу – роден в град Лозана, за учител в Кюстендил

2. Алоиз Бюнтер – роден в Енетбюргер, за учител в Търновската мъжка гимназия

3. Жак Фардел – роден в Нюшател, за учител в Казанлъшкото училище

4. Шарл Шампо – роден в Ааро, за Софийската мъжка гимназия

5. Луи Айер – роден в Хомберт, за Ломското училище

6. Август Векер – роден в Обони, за Пловдивската мъжка гимназия

7. Жорж де Режибюс – роден в Ивердон, за Варненската мъжка гимназия

8. Виктор Роберти – роден в Мудон, за Силистренското училище

9. Емил Кюпфер – роден в Таскрен, за Габровската мъжка гимназия

10. Шарл Дюванел – пристигнал е в България два месеца по-рано от останалите, за да преподава в Русенската мъжка гимназия.

ЧЕСТИТ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК на всички, за които спортната дейност е призвание и начин на живот!

Share Button