Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на БОК

Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на Българския олимпийски комитет по време на редовното отчетно-изборно събрание, състояло се в НСА на 5 май.

За настоящата световна рекордьорка в скока на височина вота си с тайно гласуване дадоха 56 от гласувалите 57 членове, с един въздържал се, при отсъствието на други кандидатури.

Сред членовете на Изпълкома на БОК са най-добрият български атлет за всички времена Христо Марков (европейски, световен и олимпийски шампион на троен скок), както и легендарният Атанас Търев – най-добрият българин в овчарския скок – европейски шампион в зала и бронзов медалист от световно първенство на открито.

Носителката на два олимпийски медала в скока на височина и първата българка световна рекордьорка в леката атлетика Йорданка Благоева, която досега бе зам. президент на БОК вече няма да изпълнява тази длъжност поради лични причини, а след избора тя написа в профила си във Фейсбук :

„Благодаря ти Стефче, благодаря ти Олимпийски комитет! Благодаря за доверието през годините! Беше вълнуващо и неповторимо! На тези години се оттеглям с чест! Време е за нови преживявания!!!“

Събранието почете с едноминутно мълчание паметта на изтъкнатия спортен деец и ръководител Цено Ценов, а приветствие към присъстващите отправи специалният гост Ненад Лалович – президент на Международната федерация по борба и член на Изпълкома на МОК. След това Костадинова и Лалович връчиха специален приз на МОК на дългогодишния треньор по биатлон Боран Хаджиев.

Стефка Костадинова направи преглед на дейността през последните 4 години и припомни най-значимото като активности на БОК през отчетния период.

След като бе преизбрана, Стефка Костадинова благодари за доверието и представи своите най-близки приоритети, сред които са участието ни на олимпийските игри в Токио и Пекин и честване на вековния юбилей на БОК през 2023 г. След това Костадинова и ректорът на НСА проф. Николай Изов засадиха дръвче албиция в двора на Националната спортна академия „Васил Левски“.

Ето и новоизбраната управа на БОК – председател, зам.-председатели, генерален секретар, членове на Изпълнителното бюро и на Контролния съвет:

Стефка Костадинова – председател

проф. Николай Изов – зам.-председател

Красимир Инински – зам.-председател

Христо Стоичков – зам.-председател

Атанас Фурнаджиев – зам.-председател

Цеко Минев – зам.-председател

Атанас Търев

Христо Маринов

Стефан Китов

Мария Гроздева

Христо Марков

Здравка Йорданова

Пламен Кръстев

Румен Стоилов

Георги Глушков

Екатерина Дафовска

Красимир Дунев

Евгения Раданова

Любомир Ганев

Ваня Гешева

Тодор Гергов

Контролен съвет:

Илия Лалов – председател

Юри Алкалай

Володя Златев

Мартин Миланов

Росен Добрев

На първото си заседание новоизбраното с тайно гласуване Изпълнително бюро на БОК единодушно избра за генерален секретар Белчо Горанов.

Share Button