Заявени атлети за националналния шампионат на 10 000 м в Русе

Националният шампионат на 10 000 м ще се проведе на Градския стадион в Русе на 8 май.

В рамките на този шампионат ще се излъчи и шампионката на 5000 м при девойките, а по-късно през съботния ден ще се състои и международния турнир за юноши и девойки под 18 години – „Младост“.

Общо 77 състезатели са дали заявки за националния шампионат, който се организира за последно през 2016-а година, следващите 4 години не се провеждаше.

При девойките балканската шампионка по планинско бягане Ясна Петрова (Русе Кар) е основният кандидат за златото на 5000 м.

Балканската шампионка на маратон от 2020-а година Маринела Нинева (Локомотив – Дряново) ще гони своята първа национална титла на 10 000 м.

При юношите ще се срещнат шампионите на България за тази година на 3000 м в зала (Мартин Балабанов) и на планинско бягане (Константин Василев).

Най-интересният сблъсък ще бъде между шампионът на България на полумаратон за 2021-а Исмаил Сенанджи, угандиецът който представлява „Евър“ – Варна и българските асове в тази дисциплина Йоло Николов (Орхание – Ботевград) и Стоян Владков (Локомотив – Дряново), както и параолимпийският световен шампион на 1500 м – Християн Стоянов (Дунав – Русе).

Сенанджи е заявил, че ще гони резултат под 29 минути на дистанцията, а в Стара Загора спечели с 1:06:36 ч. на полумаратона, което доказва, че ще най-малкото ще има резултат под 30 миниту на 25 обиколки.

Заявените състезатели вижте на www.bfla.org

Share Button