Скокове и трибой на „Григор Христов“

Петото издание на мемориалния турнир „Григор Христов“ ще бъде на 4 май 2021-а г. на Централния стадион на Национална Спортна Академия.

Състезанието ще започне по традиция с няколко демонстрационни старта за спортни журналисти и приятели Григор Христов – Гришата, който посвети десетилетия от живота си на леката атлетика, посети и отрази стотици големи атлетически първенства.

В програмата на турнита са включени едни от любимите дисциплини на Григор Христов – скок височина (мъже и жени) и скок дължина (мъже и жени).

Момичета и момчетата под 14 години ще се състезават на трибой, който ще им носи точки във веригата „А1 атлетика за младежи“.

Датата на турнира също е символична, тъй като на 4 май е рождения ден на Григор Христов.

Програмата на турнира вижте тук

За Гришата

Григор Христов е българинът посетил най-много състезания по лека атлетика по света и у нас. В периода 1983 – 2013 година Христов бе акредитиран журналист на всички 14 световни първенства на открито и олимпийските игри в Москва 1980, Сеул 1988, Барселона 1992, Атланта 1996, Сидни 2000,  Атина 2004 и Пекин 2008, като стана един от малкото хора в света свидетели на живо на тези най-големи спортни форуми и на още хиляди атлетически състезания.

Чрез турнира посветен на Григор Христов – Гришата организаторите от СК „Юниверсал“ и Българска федерация лека атлетика искат да припомнят удивителните постижения и живот на този истински поданик на леката атлетика.

В богата си кариера Христов написа хиляди статии и коментари, няколко книги посветени на Царицата на спортовете. Водеше ранглистите на постиженията на българските атлети през последните 30 години, винаги знаеше най-актуалните новини и тенденции от света на атлетиката, което го правеше един от най-търсените анализатори на този спорт у нас и в международните журналистически среди. Той бе главен редактор на вестник „Старт“, ръководител на спортната редакция на БНТ, спортен анализатор, наставник на десетки млади спортни журналисти, чудесен професионалист и човек.

За 80-годишнината на атлетиката в България (2004-а година) Гришата издаде великолепна книга: За „Царицата” с признание и любов. Много поколения атлети, треньори, спортни ръководители, журналисти, читатели и зрители са имали удоволствието да се докоснат до тази обаятелна фигура, която бе пример за подражание в безброй отношения.

Share Button