Почетоха 10 години от кончината на великата Грете Вайц

19 април 2011-а година един тъжен ден за световната атлетика.

На този ден великата атлетка в бяганията на дълги разстояния Грете Вайц се прощава с живота на 57 години след битка с рака.

Десет години по-късно Ерна Солберг министър-председателят на родината на Вайц – Норвегия припомни на нацията за великата им сънародничка.

Солберг, олимпийската шампионка на маратон от Лос Анджелис 1984-а година Жоан Беноа, американската тенесистката Били Жан Кинг и президентът на Световната атлетика лорд Себастиян Коу говорят във видео посветено на Вайц.

Тя бе почетена и в своя роден град Осло и митичния стадион „Бислет“, където Вайц поставя два световни рекорда на 3000 м през 1975-а и 1976-а г. Пред стадиона има и бронзова статуя на Вайц поставена през 1984-а година и изработена от норвежкия склуптор Нилс Аас.

Актовностите за отбелязване на кончинагта на Грете Вайц са свързани и с набиране на средства за борба против рака.

В залежителна кариера на норвежката са титла на маратон от първото световно първенство по лека атлетика в Хелзинки 1983-а, четири световни рекорда на маратон в периода 1978-1983. Вторият от тези рекорди е и първото бягане на жена на маратон под 2 часа и 25 минути. Вайц има рекордните девет победи на маратона на Ню Йорк и пет световни титли на крос кънтри.

Вайц получи посмъртно плакет от Световния атлетически музей на 15 март 2021-а. По този случай съпругът й Джак Вайц сподели: „Горд съм от приноса на Грете към бягането за жени. Ситуацията в Норвегия се промени след нейните успехи. Жените все повече икаха да бягат и да участват в шосейни бягания вдъхновени от нейния пример.

Отбелязването на успехите на Грете Вайц вижте тук

Share Button