Коя е Цветанка Христова?

Турнирът „Цветанка Христова“ ще се проведе на 21 април на Националния стадион „Васил Левски“.

Коя е Цветанка и кои са върховете в кариерата й припомня екипът на списание „Атлетика“.

Цветанка Христова е една от най-добрите атлетки в 97-годишната история на българската лека атлетика. Родена е на 14 март 1962 г. в Казанлък. С този град е свързан целия живот на прославената хвърлячка. Там започва да тренира лека атлетика още на 10 години при София Пеева. След няколко години я забелязва и оценява един от най-големите специалисти в атлетическите хвърляния – Петър Рахманлиев. Под негово ръководство Цветанка се усъвършенства в дисциплината мятане диск и постига забележителни успехи, а името й става емблематично в света на спорта.

Цветанка Христова е световна шампионка в Токио 1991

Още през 1979 г. Христова печели първия си медал (бронз) от европейско първенство за девойки.  През 1982 г. тя вече е европейска шампионка за жени в Атина. Безспорно най-големите върхове в кариерата й са олимпийските медали от Сеул 1988 г. (бронз) и Барселона 1992 г. (сребро), както и световната титла през 1991 г. в Токио.

Сред колекцията на българката има още множество престижни класирания и медали. Тя е световна студентска шампионка от 1987 г. в Загреб, втора на същия форум през 1985 г. в Кобе, Япония, сребърна медалистка от европейското първенство в Щутгарт през 1986 г.  През същата година Христова печели веригата Гран-при на диск и е трета в генералното класиране от всички атлети.

Националният рекорд на Цветанка е 73.22 – осмо постижение за всички времена, а тя десетки пъти е печелила държавните шампионати в дисциплината.

След пика на кариерата си Христова се отдава на треньорска дейност, а нейни възпитаници са били националния рекордьор на копие Кольо Нешев, Румяна Карапетрова, Енчо Щерев, медалистката от параолимпийските игри в Пекин 2008 – Даниела Тодорова и много други млади хвърлячи. Цветанка също поддържа форма и участва на световното първенство в Атина през 1997 г. и олимпийските игри в същия град през 2004 г.

В ученическите си години Цветанка е пълна отличничка в елитна гимназия в Казанлък, а любимия й предмет е математиката. Висше образование завършва във ВИФ (НСА). През 1999 г. ражда сина си Стефан.

На 13 ноември 2008 г. славната атлетка си отива от този свят само на 46 години покосена от коварна болест – рак на белите дробове.

Цветанка Христова

Европейска шампионка – 1982 г.

Вицешампионка на Европа – 1986 г.

Световна шампионка – 1991 г.

Вице-шампионка на олимпийските игри през 1992 г.

Бронзова медалистка на олимпийските игри през 1988 г.

Световна студентска шампионка – 1987 г.

Синът на Цветанка – Стефан също беше атлет в юношеските си години
Share Button