12 хиляди бягаха на маратона в Ксиамен

Случи се. След като много маратони бяха отложени, отменени или проведени с ограничен брой елитни състезатели, този в китайския град Ксиамен се проведе с 12 хиляди участници.

Огромно число, макар отпреди пандемията да бяхме свикнали и с много по-големи числа.

При мъжете Янг Дингонг спечели с 2:15:25 ч. При жените най-бърза бе Джао Янинг с 2:35:30 ч. В крайна сметка 54 мъже бягаха под 2:35 ч, а 13 жени – под 2:50 ч.

Трябва да се отбележи, че маратонът се проведе при изключителни мерки срещу коронавируса. Всички участници, организатори и доброволци трябваше да дадат отрицателен тест преди състезанието. Чрез sms-и участниците бяха информирани за мерките, които трябваше да предприемат.

Маратонът в Ксиамен е един от най-силните в света. Той е с „Платинен етикет“ по класификацията на Световната атлетика. Състезанието трябваше първоначално да се проведе през януари. По това време обаче в Китай имаше малко завишаване на случаите на коронавирус и властите решиха да не рискуват. Самият град Ксиямен се намира на около 750 км от Ухан. В Китай обаче много добре се справят с пандемията. В страната, където избухна заразата, днес вирусът е напълно овладян. Когато се регистрират около 10 случая дневно, това се смята за тревожно и се взимат мерки, като само в рамките на няколко дни се тестват милиони души в засегнатия град или регион.

Share Button