Христина Козарева – програмираният успех

Христина Козарева зае второ място на Маратона на Стара Загора, провел се тази неделя, като бе изпреварена единствено от кенийката Наом Джабет.

Христина го направи с отличен резултат – 2:46:33 ч., и стана най-бързата българка в това състезание.

Нещо повече, от 4 години българка не е бягала толкова бързо. През 2017 година Радосвета Симеонова постигна 2:46:10 ч, което е много близо до резултата на Козарева. Времето е и едно от най-силните родни постижения през последните години въобще.

И това стана на Маратон Стара Загора, който е със сложно трасе – никоя българка досега не бе слизала под 3 часа във вече 6-годишната история на състезанието.

Успехът на Христина Козарева е свързан с името на нейния треньор – Румен Механджийски, при когото тя тренира от няколко години.

Румен Механджийски е подготвил редица от най-добрите български маратонци и бегачи на дълги разстояния в миналото, победители в редица състезания, като Даниел Дуков, Христо Георгиев, Асен Христов, Веселин Цочев, Николай Киневски, Крум Христов, Боян Бойчев и др.

И сега в топ-10 на Маратона в Стара Загора са няколко атлети, които се готвят при Механджийски: Иван Загоров, Ивайло Атанасов, Христина Козарева, Елеонора Григорова, както и ветераните Малина Иванова и Веселин Цочев. На полумаратон пък участва Снежина Стефанова, която стана втора във възрастовата група над 45 години. В същата възрастова група, но при мъжете на 10 километра и половина среброто взе Боян Бойчев.

Но най-големият успех на Румен Механджийски днес като треньор е бягането на Христина Козарева. Още повече, че тя не е професионална атлетка, работи като програмист в немската фирма „Бош“. Всяко свободно време обаче посвещава на бягането.

До този момент Христина Козарева имаше успехи, както в маратоните, така и в ултрамаратоните, планинските бягания и планинското колоездене, като участваше в много състезания. Това малко я разсейваше. Миналата година на Маратона в Стара Загора завърши трета с 3:05:34 ч., а на националния шампионат в Кюстендил зае второ място и пето в общото класиране. Сега обаче тя се е концентрирала изцяло върху маратона и следва стриктно плановете и съветите на Механджийски. И ето, че успехът не закъсня. По-рано тази година при много студено и мокро време Христина загатна за своята форма с личен резултат и на 5 км шосе по време на съботните бягания „5 кмрън“ – 17:15 мин, без специално да се е готвила за тази дистанция.

Така че за тандема Козарева – Механджийски успехът в Стара Загора бе планиран. И програмиран. Сега вече на дневен ред са новите цели…

Share Button