Кибивот Канди – внезапният талант

Целта ми е златен медал от олимпийски игри, казва новият световен рекордьор на полумаратон

В навечерието на националния шампионат по полумаратон (11 април – Стара Загора) ви представяме световният рекордьор в тази дистанция – Кибивот Канди. Кениецът подобри световни рекорд в краия на 2020-а година, а само преди няколко дни спечели полумаратона в Истанбул отново с постижение под 1 час.

Пълния материал за Канди може да намерите в брой 122 на списание „Атлетика“.

Една от класическите тренировки за бегачите на дълги разстояния е: направи 1 час крос. Друг е въпросът какво означава този 1 час – 12 км ли, 15 км ли…

А какво ще кажете, когато за 57:32 мин атлет пробяга 21.1 км?

Точно това направи кениецът Кибивот Канди през декември миналата година, когато на полумаратона във Валенсия подобри световния рекорд в дисциплината, като спря хронометрите на 57:32 мин!

Той успя да свали почти 30 секунди от досегашното върхово постижение (58:01 мин), което бе дело на неговия сънародник Джефри Камворор.

Откакто през 1993 г. Мозез Тануи в Милано стана първият човек, преминал границата от 1 час, няма такъв скок в постиженията.  

Всъщност в това умопомрачително бягане във Валенсия на 6 декември общо 4 атлети слязоха под досегашния световен рекорд.

Кибивот Канди обаче беше най-бързият от тях. А само преди две години никой и не беше чувал за него.

Роден е на 20 юни 1996 г. в Баринго, в западната част на Кения. Личните му рекорди са: полумаратон – 57:32 мин, 15 км (шосе) – 42:59 мин, 10 км (шосе) – 27:56 мин, 10 000 м – 28:45.7 мин (ръчно), 5000 м – 14:19.2 мин (ръчно).

Звездата му изгрява изведнъж през 2019 година. На Новогодишния пробег „Сан Силвестър“ в Сао Пауло, Бразилия Канди изненада неприятно Джейкъб Киплимо, като успя да го настигне в последните метри и с елегантно „гмурване“ му отне победата. Тогава Канди спечели 15-километровия пробег с 42:59 мин – рекорд на трасето.

До този момент младокът нямаше в актива си много състезания. Да не кажем почти никакви. През 2017 има едно бягане на 15 км в Кабарак, Кения (44:28 мин). За второто на същата дистанция в Сао Пауло вече стана дума. Но през 2019 бяга 10 км в Казабланка (27:56 мин), спечели полумаратона в Лил, Франция  с 59:31 мин, завърши трети на полумаратона в Делхи (59:33 мин) и записа един маратон – в Кучинг, Малайзия (трети с 2:22:48 ч).

И ето, че през 2020 година, на фона на пандемията от коронавирус, Кибивот Канди гръмко заяви чрез няколко сериозни бягания, че с него тепърва ще се съобразяват. Първо победи в полумаратона на Рас ал Хайма в Обединените арабски емирства с 58:58 мин. После спечели и националната титла по крос кънтри в едно изключително оспорвано състезание. А да станеш шампион на Кения по крос си е повече от признание.

След това на полумаратона на Прага отново бе пръв. Традиционното състезание бе в ограничен формат и се проведе само със специално поканени елитни атлети. Канди ги надбяга, като подобри резултата си – 58:38 мин.

На световното първенство по полумаратон в Гдиня, Полша, младият кениец обаче бе изпреварен от Джейкъб Киплимо (58:49 мин), който успя да се реваншира за загубата на Новогодишния крос в Сао Пауло, въпреки доброто бягане на Канди – 58:54 мин.

Двамата си размениха отново местата на полумаратона във Валенсия, където Канди победи Киплимо – 57:32 срещу с 57:37 мин. „Това беше отмъщението – каза по-късно Канди. – Нямаше как да допусна нова грешка и да изведа Киплимо до световен рекорд.“ За подготовката си за Валенсия новият световен рекордьор сподели, че от хълмовете Нгонг край Найроби се е преместил в Итен, където е по-високо. Това му е позволило да направи по-качествени тренировки.

Голямата цел на Кибивот Канди през тази година е свързана с отложените олимпийски игри в Токио. Там младият кениец иска да донесе злато за своята родина в бягането на 10 000 м. Колкото и да е странно, Кения няма златен медал в тази дисциплина на олимпийски игри … вече 53 години. За последно през 1968 година на Игрите в Мексико Нафтали Тему се качи на най-високото място на почетната стълбичка. След това Пол Тергат в Атина-1996 и в Сидни-2000 г. и Пол Тануи в Рио-2016 г. стигнаха до среброто. Сега Кибивот Канди не крие амбициите си да поправи тази несправедливост, макар че резултатът му на 10 000 м не е толкова впечатляващ – 28:45.7 мин, хванати ръчно в Кения през 2019.  Още повече, че легендарният Пол Тергат е кумирът му в леката атлетика и живота. „Бих искал да бъда като него, да бягам като него, да правя нещата, които той е правил“, казва Канди. Преди време двамата се срещнали и големият шампион казал на младия талант: „Ти можеш да ме последваш. Можеш да последваш моите стъпки“. А това е голямо признание от легенда като Тергат в страна, където атлетическите таланти в бяганията на дълги разстояния никнат като гъби след дъжд. Нека припомним, че Пол Тергат има уникалните пет световни титли на крос кънтри плюс сребърен медал. Към двата сребърни медала на 10 000 м от олимпийски игри трябва да прибавим два сребърни и един бронзов съответно от световните първенства в Севиля-99, Атина-97 и Гьотеборг-95. Автор на няколко световни рекорда, както и на първия официален в полумаратона – 59:17 мин в Милано през 1998 г. (до този момент в дисциплината няма световни рекорди, а най-добри световни постижения заради разликите в трасетата). Тергат е и двукратен световен шампион на полумаратон (през 1999 и 2000 г.), така че със сигурност знае какво приказва.

А иначе пътят на Кибивот Канди е малко по-различен от този на другите големи кенийски атлети. Почва да тренира сравнително късно, когато е на 16 години, малко преди да завърши училище. При това немного редовно. Първото му състезание е през 2017 г., но дотам. Сериозните тренировки започват едва през 2019 година, когато са и първите му успехи. Стана дума за победата на полумаратона в Лил през същата година, която не само му отваря вратите към участие в други силни състезания, но и запалва амбицията му за успешни бягания.

Късната поява на международната сцена може би има своите плюсове – глад за успехи, съхранени възможности и евентуално спортно дълголетие.

Сега предстои Токио. Кибивот Канди твърдо е решил да последва своя кумир Пол Тергат, но не просто да стъпва в неговите стъпки, а да постигне това, което той не успя – олимпийска титла.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button