Елитни атлети ще спорят за призовите класирания на маратон Стара Загора

Маратон Стара Загора отнов е събрал елитни бегачи от няколко страни.

Състезанието два началото на веригата маратони „Бягането – начин на живот“, където са включени и маратоните на Варна (9 май) и София (10 октомври).

В класическата дистанция на 42.195 км най-сериозната атлетка е Наом Джебет (Кения) с личен рекорд 2:27:57 от 2020-а година. При мъжете един от фаворитите е нейния сънародник Джеймс Бармасай с лично постижение 2:11:39 (2018).

Шампионката на планинско бягане дълга дистанция Надежда Ангелова е българската фаворитка в маратонската дистанция при жените с цел постижение под 3 часа. Шампионите на маратон от преди няколко години Шабан Мустафа и Илия Куцаров са с най-големи шансове сред българските бегачи регистрирани на класическата дистанция.

Битката за националните титли на полумаратон правят тази дистанция най-интересна за феновете на бягането. Угандиецът, който се състезава за клуб „Евър“ – Варна, Исмаил Сенанджи е в добра форма за защита на титлата си, но сред българските участници са Йоло Николов, Иван Попов, Георги Гергов и Мирослав Спасов.

На 49 години в стартовия списък на полумаратон е и рекордьорът ни в тази дистанция Петко Стефанов, който е начело на вечната ранглиста с 1:02:33 от 2002-а година.

Балканската шампионка на маратон Маринела Нинева е фавориката за титлата на полумаратон, а дебют в тази дистанция ще направи и младата надежда Девора Аврамова.

Атлети от Бурунди, Руанда и Украйна ще се борят за призовите места заедно с нашите бегачи в полумаратона.

Най-шарен е списъка на участниците на 10.55 км. Там могат да се видят имената на шампиона на 800 м Алекс Василев, най-силният бегач на Република Северна Македония – Дарио Ивановски, шампиона при момчетата под 16 години Емил Веселов, рекордьорката в няколко бягови дисциплини за девойки и вицешампионка на Европа на 1500 м (2017-а) Лиляна Георгиева, многократният шампион на 800 м в миналто Сава Тодоров, националната рекордьорка на 3000 м стипълчейз за девойки Силвия Георгиева и дори авторът на списание „Атлетика“ маратонецът Боян Бойчев.

Пълните стартови списъци вижте тук

Списъците за националния шампионат вижте тук

Share Button