Торун 2021: Митко Ценов срещу Якоб Ингебригтцен

Европейското първенство в зала в Торун, Полша (4-7 март) ще бъде първото глобално атлетическо събитие след световния шампионат в Доха, Катар през септември-октомври 2019-а година.

Пандемията от коронавирус спря почти всички големи атлетически състезания през 2020-а, а сред тях бяха олимпийските игри, европейския шампионат на открито, световното първенство за юноши и девойки. През 2020-а година се проведе само световното по полумаратон (което отново бе в Полша) и няколко турнира от „Диамантената лига“, които бяха  в съкратен вариант.

Седем български атлети ще участват в Торун, а първия ден ще противопостави в една серия на 1500 м националния ни рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов и европейският рекордьор на 1500 м на открито Якуб Ингебригтцен (Норвегия). 20-годишният Якоб спечели европейските титли за мъже на 1500 м и 5000 м в Берлин през 2018-а година, когато беше едва на 18 години, а в следващите стана една от сензациите в бяганията на средни и дълги разстояния в света. Той е най-малкият от братята бегачи Ингебригтцен, но по-талантлив от Хенрик и Филип.

Ценов възвръща добрата си форма и регистрира личен рекорд в зала на 1500 м – 3:44.32. Митко, който е на 27 години и основа атлетически клуб „Митко Ценов рънинг тийм“, спечели на 1500 м – балканската титла в зала и турнира в Белград през тази зима.

Първите двама от всяка от четирите серии и четирите най-бързи „губещи“ времена“ продължават към финала на дисциплината.

Вижте серията на Митко тук

Share Button