Атанас Атанасов: Наградата е признание за волята на Габриела

Атанас Атанасов е бивш рекордьор на България в скока на дължина с 8.31. От 2006-a г. е личен треньор на Габриела Петрова.

Под негово ръководство Габриела постига най-големите си успехи. През 2015-а стана „Спортист на годината“, а два пъти е печелила и приза „Атлет на годината“ през 2015-а и 2020-а.

Атанасов говори пред медиите за втората награда за Атлет на България на Габриела Петрова, която тя получи на церемония в София на 8 февруари.

–     Господин Атанасов, какво означава за вас тази награди, която получи днес Габриела?

–     Това е признание за нейната усилена работа и най-вече, че успя да се мобилизира и реализира в един труден за целия свят период. Това говори за нейните волеви качества и за това как тя се отнася към подготовката.

–     От пролетта на 2020 сме в пандемия. Как повлия това на работата ви с Габриела?

–     Не само за нас, а и за всички други ситуацията не е приятна. Ние се опитваме и при тези условия да правим всичко възможно така, че да се подготвим добре за предстоящата олимпиада в Токио. Целта ни е да се подготвим така, че да се представим по най-добрия начин на олимпиадата.

–     Какво ви предстои като състезания?

–     Пропускаме зимния сезон. Подготовката ни е насочена изцяло към олимпиадата в Токио. Първите ни стартове трябва да са в края на май и началото на юни. Дано Господ е с нея. Искам тя да е здрава. Другото ще се нареди.

–     При какви условия се подготвяте в Пловдив?

–     От 3 години имаме много добри условия за тренировка в Пловдив. Благодарение на спортното министерство и най-вече на усилията на министър Красен Кралев направихме една много добра зала за подготовка на нашите състезатели. Там се подготвя не само Габриела, а и младите ни таланти, които на изминалите големи състезания от началото на 2020 се представиха на изключително високо ниво. До 20 г Локомотив (Пд) е отборен шампион на България. 16-годишната ни състезателка Пламена Миткова с най-добър резултат в света за 2021 в нейната възрастова група и при по-големите на скок дължина. Тя е и №1 в света на троен скок, а направи рекорд на България и на 60 м с препятствия. Имаме и още един рекорд при момчетата до 16 г на 200 м. Всичко това нещо показва, че имаме една сериозна група от състезатели, която ще е основата за доброто бъдеще на българската атлетика. Това нямаше да е факт, ако нямахме тези условия за подготовка в момента. Децата, които тренират при нас вече са над 150. 

Share Button