От новия брой: Перес Джепчирчир – световната титла и рекорди посред пандемия


Новата царица на шосето няма състезания на писта, мечтае за титла в маратона

Перес Чепчирчир е родена на 27 септември 1993 година. Двукратна световна шампионка на полумаратон от Кардиф-2016 и Гдиня-2020. Лични рекорди: 5 км (шосе) – 15:51 мин; 10 км (шосе) – 30:55 мин; 20 км – 1:01:40 ч; полумаратон – 1:05:06 ч; маратон – 2:17:16 ч.

Перес Джепчирчир е родена в Керичо. Това е центърът на чаените плантации в Кения. Родителите й са фермери, които отглеждат царевица и естествено чай. Като малка, по кенийска традиция, която познавате от биографиите на повечето кенийски атлети, бяга по няколко километра на път към училище и обратно. Започва да тренира по съвет на по-големия си брат. Постепенно се запалва по бяганията, а неин кумир става Мери Кейтани, която по това време е световна шампионка на полумаратон.

1280732497

Любопитно е, че Джепчирчир така и няма силни бягания на писта, откъдето започват всички шосейни бегачи, а директно се пуска в състезания на шосе.

През 2013-а година печели 10-километрово шосейно бягане в РЮА, а по-късно завършва първия си маратон в родната Кения за 2:47:33 ч. През следващата година решава да се съсредоточи върху кросовите бягания. И на шампионата на Кения по крос кънтри завършва втора след бъдещата олимпийска и световна шампионка на 1500 м Фейт Кипйегон. Бягането на никому неизвестната млада бегачка обаче така впечатлява италианския специалист и мениджър Джани Демадона, че той моментално подписва договор с нея. „Хванаха я на последните 500 метра, но тя направи великолепно бягане. Видях, че е силна не само физически, но и психическибеше се устремила безстрашно напред“, си спомня италианецът, открил и лансирал много от най-добрите кенийски атлети.

Благодарение на мениджъра си талантливата кенийка веднага получава покани за участие в силни шосейни състезания в Европа. В края на 2014-а Перес побеждава в три състезания във Франция, сред които и Лионския полумаратон, който печели с рекорд на трасето – 1:09:12 ч. През 2015-а не успява да завърши Лондонския маратон, но пък се концентрира на по-късите дистанции. Тя постига втори резултат в света на 10 км на Гран при в Прага – 30:55 мин, а след това поставя рекорд на трасето на полумаратона в Усти над Лабем – 1:07:17 ч.

През 2016-а Перес Джепчирчир за пореден път подобрява личния си рекорд на полумаратона в Рас ел Хайм, където завършва четвърта с 1:06:39 ч. Но по-важното е, че това постижение й дава възможност да участва на световното първенство в дисциплината в Кардиф, Великобритания, където тя успява да се справи с далеч по-опитната си сънародничка Синтия Джеротич Лимо и грабва златото с 1:07:31 ч. Заедно с другата кенийка Мери Васера Нгуги трите печелят и отборната световна титла, като изпреварват вечните си конкурентки от Етиопия.

На следващата 2017-а новата световна шампионка се появява отново на полумаратона в Рас ел Хайм, където със самочувствие подобрява световния рекорд (в смесено състезание) с 1:05:06 ч. Междувременно пада и световният рекорд на 20 км – 1:01:40 ч. Тези две постижения са номер едно в света много малко – само месец, преди да бъдат подобрени от нейната съотборничка Джойселин Джепкосгей.

Но Перес Джепчирчир не успява да си върне рекорда. Още по време на рекордния си полумаратон в Рас ел Хайм на 12 февруари 2016-а, тя е бременна. През октомври същата година ражда дъщеря си. След това й трябват 13 месеца, за да свали излишните килограми и се върне към състезателна дейност. Появява се на маратон в Кения през 2019-а, където записва скромен резултат – 2:46:15 ч. Обаче следва победа на маратона в Сайтама, Япония, с личен рекорд 2:23:50 ч. Останалото е история, която тя написа през 2020-а.

Неин треньор неизменно през годините е италианецът Габриеле Никола, който доскоро живееше в Кения. Но специалистът се прибра за постоянно в Италия. Двамата опитаха да работят по телефон и интернет, ала се оказа доста трудно и заради липсата на жив контакт кенийката предпочете да се готви сама.

Днес Перес Джепчирчир тренира в Капсабет със своя мъж и тренировъчен партньор Дейвис Нджено, който също е бил професионален бегач. Тази година беше трудна откъм липса на състезания, но не и откъм тренировки. Макар че стадионите бяха затворени през пролетта, кенийските атлети имаха възможност да тренират индивидуално. А голяма част от тренировките са по естествени хълмисти трасета извън града. „Пандемията засегна много хора, но аз не съм спирала да тренирам, защото исках да вляза във върхова форма“, разказва Перес. Първоначалната й цел е маратонът в Бостън. След като той е отменен, кенийката променя тренировъчните си планове и започва подготовка за световното първенство по полумаратон тази есен.

Преди това обаче през февруари тя прави фалстарт на сезона, като не успява да завърши любимия си полумаратон в Рас ел Хайм. Но „денят не си личи по заранта“ и в крайна сметка атлетката изпраща най-успешната си досега година, гарнирана със световна титла и световни рекорди.

Въпреки, че записа само три състезания през есента. Преди да се появи на световното първенство в полския град Гдиня, Перес Джепчирчир направи един контролен старт на полумаратона в Прага, където спечели с … нов световен рекорд (в състезание само за жени) – 1:05:34 ч!

На пръв поглед изглеждаше, че пътят към мечтаната втора световна титла на полумаратон е открит. Но Перес не стигна лесно до златото.

Намирам се в същата форма, като преди Прага“, казала атлетката на своя мениджър преди старта в Гдиня. Въпреки това конкуренцията е убийствена и нищо не е ясно. На един от завоите защитаващата титлата си етиопка Нетсанет Гудета пада лошо и отпада от състезанието. После се сблъскват и падат още две от фаворитките: Абабел Йешанех и кенийката Джойселин Джепкосгей. Самата Перес по чудо избягва сблъсъка, ловко маневрирайки. За миг дори е готова да спре, за да помогне на падналата Джойселин, но нейната съотборничка й казва да продължава да бяга. По пътя към финала тя успява да изпревари и другите конкурентки, за да финишира с нов световен рекорд (само за жени) – 1:05:16 ч.

Беше невероятно! – заяви емоционално Перес Джепчирчир след финала. Целта ми беше да спечеля титлата, не очаквах, че ще подобря световния рекорд. Разбрах, че това може да стане едва след 20-ия километър. Съжалявам за падналите момичета, те бяха много силна конкуренция. Аз също едва не паднах.“

Следващата цел на Перес беше маратонът във Валенсия на 6 декември, а чрез него – и място в националния отбор на Кения за олимпийските игри в Токио. Постигна победата по великолепен начин с резултат 2:17:16 ч. Отборът на Кения за Токио бе определен през януари 2020 г. Но след успешния сезон и отлагането на Игрите за догодина, Перес Джепчирчир се надява, че все пак за нея ще се намери място в него. А ако това стане, със сигурност тя ще бъде една от претендентките за титлата. Наблюдавайте я внимателно и може би ще видите това, което я отличава от останалите и което през 2013-а година откри в нея Джани Демадона, предлагайки й първия професионален договор.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Повече четете в новия брой на списание „Атлетика“

Share Button