Иво Балабанов подобри рекорда на Калифорнийския баптистки университет на 8 км крос кънтри

Състезателят на СК Атлет (Мездра) Иво Балабанов подобри рекорда за мъже на 8 км крос кънтри на California Baptist University (CBU) в Лос Анджелис, САЩ, в който той учи, при дебюта си в тази дисциплина.

Това стана на състезанието Dixie State Cross Country Invitational 2021, което се проведе на 23 януари в Sand Hollow Golf Course в гр. Хърикейн, Юта. 

В конкуренцията на 69 атлети от 7 щатски университета 23-годишният възпитаник на треньора Йоло Николов финишира втори, непосредствено след победителя Камрън Тод (Utah State University), който спря хронометъра на 23:40.5 мин.

Балабанов пробяга дистанцията за 23:45.3 мин., подобрявайки с 14.5 секунди досегашния рекорд на Калифорнийския баптистки университет на 8 км крос кънтри – 23:59.8 мин., поставен през 2016 г. от Валентин Робърт.

В отборното класиране мъжкият тим на CBU се нареди на трето място. Първи е тимът на Utah State University, следван от този на Southern Utah University.

Това е втори рекорд на Калифорнийския баптистки университет, който Иво подобрява, откакто стана студент в Щатите. На 5 декември м. г. на турнира Sound Running Track Meet 2020 в Сан Хуан Капистрано, Калифорния той коригира върховото постижение на CBU на 10 000 м на писта. Роденият в Благоевград атлет пробяга дистанцията за 28:43.33 мин. – негово лично постижение (PB) и трети резултат в историята на тази дисциплина в България.

sportal.bg

Share Button