Европейската атлетика заседава в София

Българската столица прие заседание на Изпълнителния борд на Европейската атлетика на 18 и 19 януари.

Заседанията, който бяха в хотел „Хайат“, бяха водени от действащият президент на организацията Добромир Карамаринов.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев също посети срещата и поздрави участниците в нея, като запозна участниците с инвестициите вложени от правителството в лекоатлетическата инфраструктура в България.

Президентът на българската, балканската и европейската атлетика Добромир Карамаринов сподели: „Щастлив съм, че София бе домакин на среща на изпълнителния борд на Европейската атлетика. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев също посети една от нашите работни сесии. Вицепрезидентът на Европейската атлетика Чери Александър не бе с нас физически, но въпреки това работихме заедно.“

Министър Кралев направи следното изявление след срещата:

За мен бе удоволствие да поздравя членовете на Борда на Европейската атлетика (ЕА), които проведоха редовна среща в София.

Пожелах на членовете на Борда ползотворни разговори и успешна година.

Красен Кралев (вляво) и Добромир Карамаринов на срещата на ЕА в София

По време на срещата Карамаринов запозна присъстващите с направените инвестиции от българското правителство в лекоатлетическа инфраструктура през последните години. От 2015 г. до момента Министерството на младежта и спорта е финансирало реновирането и изграждането на 5 закрити и 3 открити лекоатлетически съоръжения. Извършен беше ремонт на закритите лекоатлетически писти в Пловдив. В Кюстендил, Сливен и Добрич също бяха извършени реконструкции на закрити съоръжения. 7 млн. лв. бяха инвестирани в обновяването на многофункционалната “Асикс Арена”. Изцяло нови лекоатлетически съоръжения на открито бяха изградени в Хасково и Сандански. Реконструкция беше извършена на пистата към Национална спортна академия.

Заявих пред Борда на централата, че предстои да бъде завършена многофункционалната  спортна  зала „Арена Бургас“, с която България ще може да кандидатства за домакинство на Европейско първенство по лека атлетика, и подчертах, че инвестициите в лекоатлетически съоръжения ще продължат и в бъдеще. 1,8 млн. лева ще бъдат инвестирани в 4 лекоатлетически съоръжения. Ще бъде изградена открита лекоатлетическа писта на стадион „Христо Ботев“ в Габрово, както и два полигона за хвърляния – единият на територията на Национална спорта академия „Васил Левски“, а другият в град Балчик. Модернизация ще бъде направена и на закритата лекоатлетическа писта в спортен комплекс „Ялта“ в Русе. ММС ще инвестира и 1 250 000 лева за изграждането на лекоатлетически стадион в Стара Загора, който се намира в спортен комплекс „Берое“. С 1 640 000 лева ще бъдат финансирани строително-ремонтните дейности на пистата на стадион „Христо Ботев“ във Враца, която ще разполага с шест коридора за бягания и сектор за скокове.

Запознах присъстващите и с предприетите от българското правителството противоепидемични мерки в спортния сектор. България е една от страните, в които са разработени  условия и ясни правила, за да могат да се провеждат международни състезания. Допълних още, че всяка федерация има изготвени и утвърдени от ММС свои протоколи и противоепидемични мерки за провеждане на състезания и тренировки в условията на пандемия, заради спецификата на всеки отделен спорт.“

Share Button