Български рекорд в новата олимпийска дисциплина

50-ото издание на международния турнир „Академик“, който се проведе на 16 януари в зала „Асикс арена“ в София, завърши с български рекорд в новата олимпийска дисциплина смесена щафета на 4х400 м.

Квартетът на „Академик“ – София в състав Дева-Мария Драгиева, Алекс Василев, Мария Влахова и Йордан Гюров записа време 3:47.13. Тази дисциплина се провежда за първи път от българска щафета и затова е първото постижение в историята на българската атлетика. Смесената щафета  се провежда на световното първенство по щафетни бягания, а на олимпийските игри в Токио е вече в официалната програма като 49-а дисциплина в леката атлетика.

Награждаване на щафетата 4х200 м мъже

Освен отборът на „Академик“ в състезанието участва и квартет на „Младост 2012“ – Благоевград съставена от бегачи на дълги разстояния от известана тренировъчна група „Жулистан“, която се ръководи от Димитър Димитров (Дедо).

Дева-Мария Драгиева предава щафетата на Алекс Василев

В програмата имаше и щафета 4х200 м за мъже, където „Академик“ 1 в състав Теодор Сопотски, Мартин Живков, Йордан Гюров и Веселин Живков финишира на първо място с 1:29.86 пред „Локомотив“ – Русе – 1:33.16 и „Академик“ 2 – 1:34.32.

Пълните резултати от турнира вижте тук

Снимки: Десислава Комарова

Share Button