Джейкъб Киплимо – поредната перла от планините на Уганда

Новият брой на списание „Атлетика“ ни запознава с единствения световен шампион по лека атлетика за 2020-а година. Само на 20 години, Джейкъп Киплимо вече има зад гърба си впечатляваща биография и вече световна титла по полумаратон.

Джейкъб Киплимо е роден на 14 ноември 2000 г. Световен шампион на полумаратон от Гдиня-2020 и бронзов медалист с отбора на Уганда. Сребърен медалист от световното по крос кънтри Архус-2019 и златен с отбора на Уганда. Световен шампион по крос кънтри за юноши от Кампала-2017. Сребърен медалист от световното първенство за юноши в Тампере-2018 на 10 000 м и бронзов медалист от Бидгошч-2016 на 10 000 м. Лични рекорди: 3000 – 7:26.64 мин (нац.рек.); 5000 м – 12:48.63 мин; 10 000 м – 27:26.68 мин; 10 км (шосе) – 26:41 мин (св.рек. за юноши); полумаратон – 57:37 (нац.рек.).

Джейкъб Киплимо принадлежи към етническата група „себеи“. Роден е в град Букво, който се намира в планината Елгон, в източна Уганда, на границата с Кения. Бъдещият шампион от малък живее на висока надморска височина, защото Букво е на 1760 м. Родителите му са фермери, които гледат царевица. Традиционно за африкански бегач детство, в което бъдещият шампион бяга по 5 километра до училище и обратно всеки ден. Запалва се по леката атлетика покрай четиримата си по-големи братя, които също са спортисти. Момчето гледало как те всяка сутрин стават рано и отиват да тренират, и решило, че и то един ден ще бяга с тях. Любопитно е, че в Гдиня, където тази година Джекъб Киплимо спечели световната титла в полумаратона, негов съперник бе и един от братята му – Виктор Киплагат (нека фамилията не ви смущава, двамата са полубратя), който завърши 16-и.

Талантливият юноша се появява за първи път на официално състезание през 2015 година, когато участва в квалификациите на своята страна за световното първенство по планинско бягане. Макар да печели бягането, от местната федерация не го допускат, защото е твърде млад за такава силна международна проява. Малко след това той се премества да тренира в Италия под ръководството на италианския спец Джузепе Джамброне. Италианецът започва внимателно да шлифова самородния диамант. Така Джейкъб Киплимо навлиза ярко в атлетиката през 2016-а година. Той печели бронзовия медал на 10 000 м от шампионата за юноши и девойки под 20 г. в Бидгошч. Тогава го изпреварват кениецът Роджерс Квемой и еритреецът Арон Кифле. А малко по-рано, на турнира в Рим, той пробягва 5000 м за невероятните за неговата възраст 13:24.40 мин! Това му отваря пътя към олимпийските игри и той е включен в отбора на Уганда за Рио-2016.

В Рио Джейкъб Киплимо е на 15 години и става най-младият угандиец, участвал на олимпийски игри! Не успява да се класира за финала, като завършва 11-и в сериите, но вижте с какво време – 13:30.40 мин. Ако беше бягал в другата серия, със сигурност щеше да стигне до финала по време. Но и това, което прави в Рио, е много за възрастта му.

През следващата 2017-а година Джейкъб Киплимо става световен шампион по крос кънтри за юноши и девойки на първенството в Кампала, Уганда. Той пробягва 8-те километра за 22:40 мин. Всичко се подрежда повече от успешно, тренировките дават резултат. Но младокът е раздвоен. Той иска да живее и тренира в Уганда, докато треньорът му предпочита Италия. В крайна сметка Киплимо избира родните трасета и Капчорва – това е мястото, където се готви Джошуа Чептегей. Някои от тренировките са с групата на Чептегей, други – самостоятелно.

През 2018-а година Джейкъб доказва таланта си и на писта. Той става вицешампион от световното първенство за юноши и девойки на 10 000 м. Малко по-късно изпуска на косъм медала от Игрите на Британската общност, като остава четвърти – отново на 10 000 м.

Обаче завършва по най-добрия начин годината. С бягане и победа на силния новогодишен крос „Сан Силвестър“ в Мадрид, където чупи рекорда на състезанието, поставен не от кого да е, а от самия Елиуд Кипчоге. Младокът изминава 10-километровото трасе за 26:41 мин срещу 26:54 мин за Кипчоге от 2006-а.

През 2019-а година Джейкъб Киплимо хвърля голямата бомба, като печели сребърния медал на световното първенство по крос кънтри, но вече при мъжете. Изпреварва го само неговият сънародник Джошуа Чептегей – бъдещият световен шампион на 10 000 м и световен рекордьор на 5000 и 10 000 м. Но преди това, на шампионата по крос на Уганда, където се определя отборът за световното, самият Чептегей е принуден да изпие чашата на загубата, поднесена му от неговия по-млад съотборник, отвял го с 11 секунди.

Признание за таланта и възможностите на младия угандиец е поканата да бъде пейсмейкър на Елиуд Кипчоге в проекта на INEOS 1:59 Challenge (предизвикателството да пробягаш маратона под 2 часа).

Не може обаче да участва на световното първенство в Доха-2019 заради контузия. Получава болка в коляното след Голямото бягане в Манчестър през май и след това четири месеца не може да тренира. Самият атлет обаче споделя, че физическата болка е нищо в сравнение с психическата болка да гледаш как другите тренират и се състезават, а ти не можеш. Още повече, че на световното в Доха неговият сънародник Джошуа Чептегей печели титлата на 10 000 м.

Но за Нова година Джейкъб Киплимо е на старта на 15-километровия пробег „Сан Силвестър“, този път обаче в Бразилия. Класира се втори, само на секунда от кениеца Кибивот Канди (сегашният световен рекордьор на полумаратон) – 43:00 мин срещу 42:59 мин. Киплимо обаче със сигурност дълго ще помни това бягане, защото той водеше убедително и на финалната линия дори размаха победно ръце, преди Канди да направи фамозен финален спринт и да му отмъкне победата с „гмурване“ подобно на финал на 100 м.

Пандемията обърка плановете на всички бегачи тази година. За Джейкъб Киплимо обаче това бе шанс да излекува напълно контузията си и да проведе пълноценна подготовка, вече под ръководството на новия си треньор – Якопо Брази, също италианец. И ето, че успехите не закъсняха – на 8 септември в Острава угандиецът подобри рекорда си на 5000 м – 12:48.63 мин. А малко по-късно, на 17 септември, талантът спечели и бягането на 3000 м по време на Диамантената лига в Рим с нов личен рекорд – 7:26.64 мин. Това е 8-и резултат за всички времена в дисциплината, но никой досега не е бягал толкова бързо на тази възраст!

За да дойде световното първенство по полумаратон в полския Гдиня. Всички погледи бяха вперени в Джошуа Чептегей, който вече беше подобрил рекордите на 5000 и 10 000 м и се канеше да победи и на 21.1 км с нов световен рекорд, като донесе слава на Уганда. Да, Уганда наистина спечели, но чрез Джейкъб Киплимо с 58:49 мин, което бе „само“ национален рекорд.

Това постижение бе подобрено малко по-късно на полумаратона на Валенсия, където талантливият атлет завърши втори за 57:37 мин, а това също бе бягане под досегашния световен рекорд (58:01)! Тук отново неговият „препъни камък“ се оказа кениецът Кибивот Канди, който, за да спечели, трябваше да стане световен рекордьор. Да, същият, който миналата година отне победата на Джейкъб на новогодишния пробег в Сао Пауло със стотни от секундата.

Но не забравяйте, че Джейкъб Киплимо е само на 20 години! И вече има такава впечатляваща биография. Със сигурност бъдещето е пред този талантлив младеж, който с такава лекота променя представите ни за границите на човешките възможности. Поредната африканска перла в короната на Царицата на спортовете.

Боян Ив. БОЙЧЕВ за новия брой на списание „Атлетика“

Share Button