От новия брой: Реабилитацията на компота

Полезната десертна напитка, която незаслужено забравихме

Едва ли има някой, който да не си спомня компота в детската градина или бурканите, изпратени от роднините на село. И все още варенето на компотите е част от българския начин на живот, особено за тези, които имат плодови градини.

Но за съжаление е факт, че през последните години все по-рядко приготвяме компоти. Нямаме време, нямаме възможност. Добрият стар компот е изместен от други, „по-модерни“ и уж по-здравословни напитки и десерти, като смутита, фрешове и други. Дори някои диетолози стигат дотам, че го дамгосват като неполезна и дори вредна храна. Не се сещам съвременна диета, споделяна с настървение из социалните медии, да включва в себе си компот. Оставям настрана еснафските коментари, че това била храна на бедните, „студентски десерт“ от време оно и т.н. А дори в магазините все по-рядко се срещат познатите буркани. И цената им става все по-висока.

А компотът съвсем не заслужава такова отношение. Напротив. Той е една от най-полезните и здравословни напитки. Замислете се само какво съдържа: плодове, вода, захар. Никакви други консерванти, оцветители, подобрители, заместители, вредни хранителни добавки…

И има ли нещо по-вкусно от чаша компот след тренировка? Както я предпочитате: само водата или и плодовете.

Думата „компот“ идва от френския език и означава „съставям“, „смесвам“.  Всички знаем, че компотът е отвара от пресни или сушени плодове – на последното у нас му викаме и ошав. За първи път напитката е приготвена във Франция през XVIII век. И днес във френските сладкарници може да намерите под това име плодово пюре. Компотът от години е традиционна напитка за източноевропейските страни, с която са израснали не едно и две поколения. Доскоро бурканите в мазето бяха единственият начин на трапезата ни през зимата да има богато разнообразие от плодове.

Ползите

Започваме да изреждаме полезните свойства на компота. Те зависят от начина на приготвяне и състава. Компотът съдържа тези хранителни вещества, минерали и витамини, които съдържат плодовете му.

Как се приготвя компот? Единият вариант е плодовете да се варят със захар 10-ина минути, а другият – да се залеят с гореща вода и да киснат 8 – 10 часа. Колкото по-малко е времето на варене, толкова повече са полезните му свойства. Специалистите казват, че при първия начин най-добре е компотът да се вари до 5 минути, тогава на практика витамините почти изцяло се съхраняват. При заливането с гореща вода няма загуба на витамини, но пък такъв компот не може да се стерилизира в буркани и става само за непосредствена консумация.

А съдържанието на захар определя до голяма степен калоричната стойност на компота. Традиционно в един литър кипяща вода се слагат 300 – 400 грама плодове и до 300 гр. захар. Или, с други думи, 100 гр. компот съдържа между 70 и 90 калории, които почти изцяло идват от въглехидрати и се усвояват изключително лесно, защото са в течна форма. Това е чудесна новина за бегачите на средни и дълги разстояния и отличен вариант за бързо възстановяване след тренировка или зареждане преди нея.  

Компотът от всякакви плодове съдържа витамин С. В това отношение изключително полезен е този от джанки. Една част от витамин С се губи при топлинната обработка (вече казахме, че всичко зависи от това, колко време ври), но пък другите витамини като цяло се запазват. Тяхното съотношение зависи от плодовете и е трудно да бъде обобщено.

Освен витамин С, в компота има още витамин А, витамин РР, витамините В1, В2, В6, както и много минерали – желязо, магнезий, фосфор, цинк, калий, натрий и др.

Компотът подобрява работата на стомашно-чревния тракт и спомага за изчистването на токсините. Затова е прекрасен десерт, нашите баби и дядовци са знаели какво да поднесат. Тук номер едно е направеният от круши.

Но пък едни от най-популярните компоти у нас са от кайсии, праскови и сливи, те са и най-полезни за сърдечно-съдовата система.

Няма какво да кажем за компота от ябълки, освен суперлативи. Пектин, яблъчна киселина и цяла съкровищница от необходими вещества. Близък по съдържание и много ароматен е този от дюли.

Компотът от череши и вишни активизира работата на бъбреците, подобрява кръвообращението на мозъка.

Казахме вече за съдържанието на всеки един компот: плодове, вода, захар. Да, вътре няма чия, нито водорасли, нито друга модерна екзотика. Ще кажете, че пресните плодове са по-полезни. Вече ги има по магазините целогодишно. Съгласен съм, но я се замислете – тези, които се продават в супермаркетите, дали са свежи и как са обработвани, за да стигнат до трапезата ни по всяко време на годината. А тези, на които пише „био“ и за които давате луди пари, дали са наистина „био“? И не е ли „по-био“ компотът, приготвен от старата ябълка или слива на село? Ами плодовите сокове в картонените кутии? Дали съдържат само натурални съставки и дали витамините в тях са по-запазени?

През лятото, охладен, компотът е незаменимо средство за утоляване на жаждата. През зимата ошавът или загретият на котлона компот с канела, карамфил и лимон е перфектен начин да стоплим организма след тренировка в студа, както и да го предпазим от настинки и грип.

Вреди

Може би по-точно е да се каже: не толкова ползи. На първо място тук е високото съдържание на захар. Да, така е. Затова не трябва да се злоупотребява. Но пък ако ви се прииска да хапнете нещо сладко, много по-полезно е да изпиете чаша компот, отколкото да изядете парче сладкиш.

На второ място са компотите от кисели плодове, които могат да подразнят стомаха, ако имате язва, гастрит. Но пък ако сте здрави, киселината означава повече витамин С.

На трето място, важно е къде са брани плодовете. Например, джанки има навсякъде, но при положение, че са расли покрай натоварени шосета, със сигурност са поели вредни вещества.

Да реабилитираме компота

Нека обобщим. Компотът е една от най-полезните напитки – за спортисти и не само, и незаслужено е забравен в мазето. Чудесно средство за утоляване на жаждата, възстановяване и прием на необходими витамини и минерали. Да, предполагам, че не ви се варят компоти, защото си изисква време. Но пък след това – отваряш и пиеш нещо, за което знаеш какво има в него, как е отглеждано и приготвено.

И в заключение. Не се увличайте по модата на диетите, споделяни в социални мрежи. По-скоро се постарайте храната да бъде проста и естествена. Вгледайте се в това, което са яли нашите баби и дядовци, в националната ни кухня, и там ще откриете много храни, които са незаменим помощник на спортиста и с които организмът ни е генетично свързан. Сред тях е и традиционният за нашите географски ширини компот.

Боян Ив. Бойчев

Още интересни материали четете в брой 121 на списание „Атлетика“

Share Button