Първото световно първенство по планинско бягане и трейл дистанции ще проведе в Тайланд

Първото издание на световното първенство по планинско бягане и трейл дистанции ще се организира на 11-14 ноември 2021-а година в Чанг май, Тайланд.

Четирите дни на състезанието ще включват надпревари с изкачване, къса и дълга дистанция на трейл надбягавания за мъже и жени, както и класическите дистанции на планинското бягане за мъже, жени, юноши и девойки под 20 години.

Чанг май се намира на 700 км на север от столицата на Тайланд Банкок на бреговете на река Пинк и един от големите туристически центрове на страната, която се посещаваше от милиони туристи преди пандемията от коронавирус да наложи затварянето на границите.

Градът е заобиколен с планини и има традиции в организацията на спортни прояви, което го прави перфектно място за провеждането на първото издание на този комбиниран шампионат.

Новото първенство ще бъде партньорство между Световната асоциация по планинско бягане (WRMA), Международната асоциация на ултрабегачите (IAU) и Международната асоциация на трейл бяганията (ITRA), които ще получат помощ от Световната атлетика.

Във всички стартове на светвното първенство ще се допускат и любители, което ще даде възможност на най-добрите бегачи в тези дистанции в света да бягат с хиляди любители на едно и също трасе.

В общо изявление до медиите президентите на WRMA, IAU и  ITRA – Джонатан Виат, Надийм Хан и Боб Кроули заявиха: „Радваме се да завършим тази трудна 2020-а година със съобщение за първото общо планинско и трейл световно първенство. Чанг май е известен с организацията на състезания извън шосейните бягания и сме сигурни, че ще предложи отлични трасета за най-добрите бегачи. Ще работим със Световната атлетика, з ада организираме наистина един фестивал на бягането за елитни бегачи и за любителите.“

Президентът на Световната атлетика Лорд Себастиян Коу каза по случай учередяването на новото първенство: „Това съобщение отразява интересите на нашите четири организации, които имат за цел да популяризират бягането във всичките му форми. Близките ни връзки ще създадат повече възможности за бегачите на дълги разстояния да се състезават в различна среда и да приемат различни предизвикателства, които предлагат планински и трейл състезанията, или тези които са на шосе или писта. Тази вариативност и възможности за различни типове бягания ще стимулира още повече развитието на нашия спорт.

 Програма на състезанията:

Петък 12 ноември: 40 км трейл и вертикални бягания във вечерните часове

Събота 13 ноември: 80 км трейл

Неделя 14 ноември: Класическо състезание на планинско бягане с изкачване и спускане за мъже, жени, юноши и девойки

Плюс състезания за любители, експо и различни прояви свързани с бягането

Share Button