Правец събира елитните български бегачи срещу част от балканския елит

Новогодишният балкански пробег в Правец ще се събере едни от най-добрите бегачи на Балканския полуостров и българските асове в бяганията на средни и дълги разстояния.

Трасето на пробега е 7 км със старт-финал пред община Правец и минава през един от най-луксозните хотелски комплекси в България „Руи Правец“. Бегачите ще минат и покрай емблематичния за града паметник на Тодор Живков, известния спортен комплекс, където се проведе балканския шампионат за мъже и жени през 2019-а, голф игрището на Правец и езерото в началото на града.  

При мъжете почти целия български елит в бяганията ще спори за призовите места.Националният отбор за балканското класиране ще бъде от шампиона на крос кънтри и национален рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов и шампиона на България на 5000 м Йоло Николов. Иво Балабанов постигна най-добрият резултата а 10 000 м за българин в последните 26 години, а в Правец ще се бори с Ценов, Николов и Иван Попов. Исмаил Сенанджи е роден в Уганда, но живее в България и тази година спечели няколко състезания от „Рън България“, националните титли на полумаратон и маратон, както и трето място на крос кънтри след Ценов и Николов. Бронзовият медалист на 5000 м от националния шампионат Мирослав Спасов също е в стартовия списък. Международната конкуренция за нашите бегачи е в лицето на Дарио Ивановски (Република Северна Македония), който тренира в Кения заедно с Митко Ценов през тази година  и постоянно прогресира в резултататите си. Румънецът Александру Соаре е участвал на маратона на олимпийските игри в Рио 2016, а личният рекорд на 10 000 м му е 28:25.38, с което също се превръща в един от фаворитите за призово класиране. Арменецът Йерванд Мкръчан е с личен рекорд от 3:44 на 1500 м и ще бъде фактор в състезанието.

При жените балканската шампионка на маратон Маринела Нинева ще има за конкуренция ветеранката Оливера Йефтич (Сърбия), която има участия на пет олимпийски игри. Армения, Румъния и Република Северна Македония също имат класни атлетки, заявени в надбягването. Билсерин Сюлейман е втората си участничка в националния отбор, а националната шампионка на крос кънтри за девойки под 23 години Девора Аврамова също има амбиции за призово класиране.

Сред десетките любители, които са дали заявка за участие е и президентът на Турската атлетическа федерация Фатих Чинтимар и Панайотис Димакос (Гърция) – член на съвета на Европейската атлетика.

Все още има свободни номера и стартови пакети за Новогодишния балкански пробег в Правец: любители на бягането (40 лв стартова такса чрез регистрация на www.runbulgar.com) и картотекирани състезатели в БФЛА (безплатно чрез заявка на zaiavki@bfla.org).

Share Button