От новия брой: ябълки, сини сливи и зелето в здравословната диета

          Есента дойде и диктува своите правила. А тази есен е по-особена. По-особена се очертава да бъде и зимата заради пандемията от коронавирус. Всичко това ни казва само едно: време е да се погрижим за имунната система и „да заредим батериите“ за зимните месеци.

Ябълката

          Стана дума вече за ябълката и за английските доктори, които разчитат на нея да предпазва пациентите им от вируси, а те самите да имат време да изпият по една бира. Смята се, че една ябълка на ден действително увеличава живота ни с три години. В Библията Ева изкушава Адам с ябълка. Подхвърлена от Парис ябълка предизвиква завист между древногръцките  богини и в дългосрочен план води до падането на Троя. А ябълка преди тренировка е прекрасен източник на енергия, след тренировка – отлично възстановяване. Един от най-полезните и ценни плодове. В състава му най-важна е групата на разтворимите вещества, а от тях – на захарите. Ябълките съдържат пектин, ябълчена и лимонена киселина и са богати на минерални вещества, сред които основно внимание трябва да отделим на калия, както и на ценните за организма витамини В1, В2, С, Е, Р и РР. Те са прекрасен източник на флавоноиди и особено на кверцетин, който понижава риска от рак на белите дробове с 46% и подобрява работата им. Има изследвания, че употребата дори само на пет ябълки в седмицата подобрява функциите на белите дробове с 3%. Друг флавоноид е катехин, който предпазва от инфаркт. Въглехидратите в ябълката са два вида – фруктоза (70 %) и глюкоза (30%). Наличието на фруктоза и многото фибри правят усвояването на въглехидратите доста по-бавно, отколкото при повечето плодове. Самите ябълки са с нисък гликемичен индекс, което означава, че те осигуряват на мускулите ценни въглехидрати, които ни зареждат с достатъчно енергия за тренировка, без обаче в същото време да предизвикват рязко покачване на нивото на инсулин. 

Сини сливи

          Този непретенциозен и много разпространен по нашите географски ширини плод е богат на белтъчини, въглехидрати, полезни влакнини, органични киселини, мед, калций, натрий, фосфор, магнезий, хром, цинк, йод и много витамини – А, В1, В2, В6, РР, С и Е. Сливите съдържат много вещества, които намаляват кръвното налягане и укрепват кръвоносните съдове. Богати са на желязо, което е от изключителна важност за спортистите. При това са ниско калорични – 100 грама сини сливи съдържат само 30 калории, което ги прави незаменимо средство при отслабване. Имат разхлабващо действие и се препоръчват при лениви черва и запек. Помагат за изхвърлянето на лошия холестерол от организма. Свойствата им са наистина изумителни: изследвания показват, че една слива се равнява на около 20 боровинки по съдържание на антиоксиданти. Богати са на бета-каротин, а той е борецът срещу свободните радикали и е профилактично средство срещу астма, ревматоиден артрит, атеросклероза, диабет, рак на дебелото черво, сърдечни заболявания.

Зеле

Зелето е типично есенен продукт, макар че може да се намери на нашата трапеза през цялата година. При това много полезен, макар и учудващо евтин. Вместо да залитате по скъпи  вносни „супер“ зеленчуци, заложете на зелето. Съдържа много витамин С, както и значителни количества А, Е и витамини от В-групата. Сред минералите най-голямо е съдържанието на магнезий, калций и желязо. На биофлавоноидите, инодолините и генистеините в зелето се преписват антиракови свойства. А самият зеленчук е с ниско съдържание на калории (само 25 на 100 гр.), но за сметка на това с високо съдържание на фибри. Пречиства храносмилателния тракт от токсини. Затова приемът му помага, ако имате проблеми с килограмите, които се задават с наближаващата зима и поредица от калорични празници.

Към всичко написано дотук можем да прибавим морковите, цвеклото, целината и други корнеплодни, които са пълни с минерали, витамини и полезни вещества

Пълният материал, който излезе под заглавие “Как да се храним добре през есента, за да сме още по-добре през зимата“ може да прочетете в новия брой на списание „Атлетика“, който е на пазара 20 ноември.

Share Button