Наоко Такахаши дари състезателния си номер от олимпийските игри в Сидни

Олимпийската шампионка на маратон от игрите в Сидни 2000 Наоко Такахаши дари състезателния си номер, с който спечели златото в Австралия преди 20 години.

Японката даде номера на музейната сбирка на Световната атлетика, която вече наброява стотици предмети свързани с най-великите постижения в историята на атлетиката.

На 24 септември 2000-а, денят в който и Тереза Маринова завоюва олимпийската титла на троен скок, Такахаши постига 2:23:14 на 42.195 км в най-големия австралийски град и става първата японска жена победителка на олимпийски маратон.

Наоми започва да тренира бягане, след като се запознава с историята на двукратния олимпийски шампион на маратон Абебе Бикила (Етиопия). По-късно Такахаши е вдъхновена от сънародничката си Юки Аримори, която достига сребърен медал на олимписйките игри в Барселона през 1992-а и бронз на следващите в Атланта през 1996-а. Една от съотборничите на Наоко – Хироми Сузуки печели световната титла през 1997-а в Атина, където самата Такахаши е седма с 2:31:32.

През септември 2001-а година Такахаши прави исторически рекорд в бягането и в … телевизионния рейтинг. Тя става първата жена пробягала класическата дистанция под 2:20 ч. със световен рекорд 2:19:46 (тогава рекордите в маратона се обозначават като най-добри постижения в света). По данни от телевизионния рейтинг в Япония 55 милиона зрители са гледали победата и рекорда на Такахаши в Берлин, което е било почти от половината население на страната тогава.

Share Button