Световната атлетика избра Арманд Дупландис и Юлимар Рохас за Атлет и Атлетка на света за 2020-а

Световната атлетика обяви най-силните атлети за 2020-а години във виртуална церемония по интернет на 5 декември.

Световните рекордьори Арманд „Мондо“ Дупландис (Швеция) и Юлимар Рохас (Венецуела) бяха избрани за Атлет и Атлетка на годината.

Дупландис подобри световния рекорд на овчарски скок два пъти с 6.17 и 6.18 през февруари – няколко седмици преди пандемията от коронавирус да скове спортния свят. След като състезанията се рестартираха през лятото Арманд направи и най-силен резултат в историята на открито с 6.15 и завърши годината непобеден в 16 старта.

Шведът, който живее и тренира в САЩ, навърши 21 години през ноември и стана най-младият атлет в историята спечелил приза за номер едно на годината.

Това беше наистина един много странен сезон за мен и за всеки друг, но успях да се събера и да покажа добри резултати.“ – сподели Дупландис, който бе изгряваща звезда на световната атлетика през 2018-а.

Юлимар Рохас направи отличен сезон в тройния скок през 2020-а, след като през 2019-а взе световната титла на открито в Доха. Рохас подобри рекорда на Южна Америка в зала на в първото си състезание в Метц, Франция през февруари с 15.03. В следващия си старт в Мадрид – Юлимар превзе световния рекорд на троен скок в зала с15.43, като добави седем сантиметра към върховото постижение до момента.

През лятото Рохас участва само два пъти и победи на Диамантената лига в Монако, където втора бе нашата Габриела Петрова, а в Кастелион, Испания записа победа с 14.71.

Честно казано не очаквах това и настина не мога да повярвам. – каза Рохас, след като разбра, че е Атлетка на света за 2020-а г. „Това е такава радост за мен и съм изпълнена с щастие. Само да бъда сред финалисти бе победа за мен, а номинацията ми сред тези изключителни атлети е значително постижение.

Останалите награди, които обяви Световната атлетика в церемонията водена от легендарните спринтьори Ато Болдън и Саня Ричардс-Рос бяха:

Награда за атлетическа федерация – Полската атлетическа асоциация, която организира почти всичките си състезания включително и три турнира от категория „Континентален тур“ – две в Ходжов и един в Бидгошч. Заедно с местния организационен комитет и местните власти полската атлетика реализира едно безопасно и успешно световно първенство по полумаратон в Гдиня, а Кристиан Залевски постави национален рекорд.

Вдъхновяваща награда във времена на Ковид – „Градински състезания“ по оригинална идея на Рено Лавийени, които включваха две състезания по овчарски скок и три по трибой, като атлетите се състезаваха в тренировъчните си бази, а надпреварите бяха излъчвани по целия свят чрез социалните платформи.

Награда на президента на световната атлетика – Томи Смит, Питър Норман и Джон Карлос – тримата смели атлети, които протестираха с вдигнати ръце на почетната стълбичка на церемонията по награждаване на 200 м мъже на олимпийските игри в Мексико 1968, докато звучеше химна на САЩ. Тази година темата за расизма бе също една от водещите в света, а в атлетическите среди се обявиха твърдо в подкрепа на движението „Животът на чернокожите има значение“.

Треньорска награда, която бе дадена на Хелена и Грег Дупландис – родителите на Атлет номер 1 на света за 2020-а, които са и негови треньори.

Награда за атлетическата общност получават всички атлетически клубове по света, които помогнаха на атлетите си да могат да се подготвят, тренират и състезават в условията на пандемия и всички ограничения, които спираха нормалния тренировъчен и състезателен процес. Формата за получаване на наградата клубовете могат да получат тук https://www.worldathletics.org/news/news/download-athletes-community-award-badge

Награда за атлетическа снимка на годината получава Майкъл Стийл с кадър от детско състезание по крос кънтри в Елдорет, Кения.

Share Button