АК „Павел Павлов“ се завръща в елита с нов президент – Николай Езекиев

Атлетически клуб „Павел Павлов“ – Враца има нов президент и отново привлича звезди в редиците си.

Ръководството на клуба бе поето от бизнесмена Николай Езекиев, който е родом от Враца. Езекиев вече привлече няколко ключови треньори и атлети в клуба и има амбиции да е сред топ 10 на атлетическите клубове у нас през следващите години.

Николай Езекиев иска АК „Павел Пвалов“ отново да бъде сред най-силните в България

Основният треньор в  АК „Павел Павлов“ остава Румен Павлов, който продължава работа като специалист с подрастващите във Враца. С него ще работи и неговият възпитаник Георги Тодоров – бивш шампион на 100 м и 200 м за юноши. Тодоров вече е и треньор към местното спортно училище. Атлетическата група на Лиляна Видева (най-успешната жена треньорка в историята на българската атлетика) и Костадин Рачев също е картотекирана във врачанския тим.

Най-голямото име, което ще бъде с екипа на „Павел Павлов“ през 2021-а г., е националният рекордьор в тласкането на гюле в зала и на открито Георги Иванов.

Георги Иванов с екипа на „Павел Павлов“

Двукратният световен шампион за юноши (2001 и 2004) Иванов записа най-големите си успехи при мъжете  – финали на големи първенства и няколко поправки на върховите постижения в дисциплината си у нас (21.09 м на открито и 21.02 м в зала) с екипа на АК „Павел Павлов“. Георги е избиран и три пъти за „Атлет на България“ в анкетата на списание „Атлетика“ и има десетки титли на страната в последните 15 години.

През годините в клуба, който е основан през 2007-а г., преминаха десетки шампиони на българската атлетика от ранга на Венелина Венева-Матеева (вицешампионка на Европа на скок височина и Атлет на България за 2003-а година) , Ваня Стамболова (европейска шампионка и световна вицешампионка на 400 м, национална рекордьорка на 400 м и 400 м с препятствия), Петър Дачев (европейски шампион на скок дължина и световен шампион за юноши на скок дължина), Кольо Нешев (бивш национален рекордьор на копие), Десислав Гунев (многократен национален шампион на спринт), Живко Петков (вицешампион на Европа на троен скок за младежи под 23 години, бронзов медалист от световно първенство за юноши), Красимир Брайков (многократен национален шампион на 400 м) и Сава Тодоров (многократен национален шампион в бяганията на средни и дълги разстояния).

Най-бързото бягане на 100мм в България бе на турнира „Павел Павлов“
през 2008-а година. Самуел Франсис (Катар – 102) победи
Дуейн Чембърс (Великобритания – 101) с 10.03 срещу 10.05.

Предишният президент Георги Павлов влезе в Управителния съвет на Българска федерация лека атолетика през септември тази година. Той е основател на клуба и на международения атлетически турнир, който се провеждаше в памет на баща му Павел Павлов – рекордьор на България с щафетата 4х100 м.

Почти десетилетие турнирът бе едно от най-силните атлетически състезания в България. През годините в състезанието, наред със силните изяви на родните атлети, в София стартираха редица звезди на световната лека атлетика, в това число и олимпийски шампиони. Най-бързото бягане на 100 м, регистрирано у нас, е на турнир „Павел Павлов” – 10.03 сек на Самуел Франсис (Катар) през 2008 г. През 2014 г. пък Феми Огуноде (Катар) бяга 20.06 сек на стадион „Васил Левски” в рамките на турнир „Павел Павлов”.

Предишният президент на АК „Павел Павел“ – Георги Павлов вече в УС на БФЛА
Share Button