Почина Франк Хензел член на съвета на Европейската атлетика

Европейската атлетика понесе още една тежка загуба, след като през юни почина президентът на организацията Свен Арне Хансен.

Германецът Франк Хензел почина на 29 ноември след дълго боледуване на 70 годишна възраст.

Хензел бе вицепрезидент на Европейската атлетика, а през този мандат остана член на Съвета на ЕА.

Франк имаше ключова роля в организацията на Световното първенство по лека атлетика в Берлин 2009-а и еврошампионата в германската столица през 2018-а.

В младежките си години Хензел се изявява в десетобоя, а по-късно започва работа в Германска атлетическа федерация като отговорник за препятствениците и национален треньор. През 1994-а година се издига до спортен директор, а в периода 1998-2016 е освен спортен директор и генерален секретар на федерацията.

Действащият президент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов заяви: „Сърцето ми тъжи за още един голям приятел, който загубих. Познавам Франк от повече от 20 години, когато бе генерален секретар на Германската атлетическа федерация и станахме близки приятели от 2007-а г., когато двамата бяха избрани в Съвета на Европейската атлетика за първи път. Той беше истински професионалист, който имаше огромни знания за нашия спорт и никога не се страхуваше да говори в интерес на атлетиката. Остави ни твърде рано, защото можеше да даде още за атлетиката. Франк беше честен и отворен, а същевременно и много умерен човек. Неговата чаровка усмивка бе запазена му марка и можеше да отвори всяка врата. Ще ми липсва много.“

Десетки приятели на Франк от атлетическите среди от цял свят също споделиха мъката си от кончината на германеца, а сред тях бе и президентът на Световната атлетика Лорд Себастиян Коу.

Share Button