Тамара Бикова победи коронавируса

Първата световна шампионка в скока на височина и бивша световна рекордьорка пребори коронавируса, минавайки през ада.

Една от най-големите атлетки, спечелила куп титли и медали в сектора, спечели най-голямата победа – за живота си.

Тамара Бикова откровено разказва за битката си с коронавируса в интервю за „Спорт експрес“.

61-годишната скачачка се заразила с коварния вирус през октомври. Малко по-късно била приета в болница. Оказало се, че белите й дробове за кратко време са поразени на 75 %. Лекуващият лекар бил откровен, че ако лекарствата и антибиотиците веднага не подействат, то тя е обречена.

С ужас рускинята си спомня за преживяното. Седмица и половина непрекъсната треска, свалила 10 килограма. Ту студено, ту горещо. Гадене, повръщане. Не искала въобще да яде. Пиела само гореща вода, защото от обикновената й ставало лошо. Няколко пъти припадала. От жестоката болка в дробовете имала чувството, че ще полудее, че сърцето й няма да издържи. В един момент дори искала да й пробият дупка в гръкляна и да й поставят тръбичка, за да може да диша. „Сякаш дяволите ме пържеха на тиган„, споделя именитата спортистка.

Вливанията на антибиотици и лекарства и действията на руските лекари в крайна сметка помогнали. Но Бикова обръща особено внимание и на психиката. В най-критичните моменти тя се върнала към спомените от звездните мигове в нейната кариера. Както тогава, и сега тя успяла да се концентрира и мотивира в битката си за живот. „Сякаш, че бях на най-важния си старт. От времето на спортната си кариера знам, че умея да се концентрирам и мотивирам в критични моменти. В такива моменти сама не мога да се позная. Не съм аз, а парче желязо. Разбрах, че няма как да се предам„, продължава в интервюто за „Спорт експрес“ Бикова. Шампионката не спирала да дава кураж и на другите жени в стаята в битката с жестокия вирус.

Накрая бившата световна рекордьорка в скока на височина се обръща към всички, които неглижират опасния вирус и не искат да спазват никакви противоепидемични мерки. „Трябва да се слушат и изпълняват съветите на лекарите. Сега съм готова не маска и ръкавици да нося, а и скафандър, ако се наложи. Изпратете невярващите в ковидотделението и повече въпроси няма да има„, категорична е една от най-големите атлетки в скока на височина.

Тамара Бикова днес.

Тамара Бикова е родена на 21 декември 1958 г. в Русия (тогава СССР). Първата световна шампионка в скока на височина от Хелзинки-83, сребърна медалистка от Рим-87 (тогава е победена от Стефка Костадинова). Бронзова медалистка от олимпийските игри в Сеул-88. Сребърна медалистка от европейското първенство в Атина-82. Два пъти сребърна медалистка от световно първенство в зала в Будапеща-89 и Севиля-91. Европейска шампионка в зала от Будапеща-83, сребърна медалистка от Лиевен-87. Четири пъти подобрява световния рекорд: три пъти на открито – 2.03 м и 2.04 м през 1983 г., като го довежда до 2.05 м през 1984 г., и веднъж в зала (2.03 м) през 1983 г. Една от най-сериозните конкурентки на Стефка Костадинова.

Share Button