Отново класна атлетика в Стара Загора през 2021-а година

Стара Загора ще бъде домакин на Европейското отборно първенство по лека атлетика (втора лига) през 2021-а година. Състезанието ще бъде на 19-20 юни на стадион „Берое“.

Градът бе домакин на европейското отборно първенство (втора лига) през 2015-а година, когато отборът на България се изкачи в първа лига след емоционални два дни пред погледа на бъдещия президент на Световната атлетика лорд Себастиян Коу.

Европейската атлетика публикува всичките нови градове домакини за четирите лиги през 2021-а година на сайта www.european-athletics.org

 По програма Европейското отборно първенство – втора лига трябваше да се състои в столицата на Латвия – Рига, но от там отказаха състезанието, защото няма да могат да се подготвят заради пандемията от коронавирус.

Всички състезания от европейското отборно първенство от първа до трета лига ще бъдат в страни членки на АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) – Румъния, България и Кипър, а супер лигата в Полша.

Радвам се, че България и Стара Загора отнова са домакин на състезание от този ранг, както бе преди 5 години. Пожелавам успех на българския отбор“, коментира Добромир Карамаринов, президент на Европейската атлетика.

За мен, за клуба, за Стара Загора и спортната ни общественост е голяма чест отново да сме домакини на Европейското отборно първенство. – заяви Иван Колев, председател на УС на СКЛА „Берое“. – Спомените ни от последното ни домакинство през 2015-а са отлични и поради факта, че след изключителното представяне на българския отбор, той спечели промоция за Първа лига. Надяваме се това да се получи отново. Самият формат на европейското отборно първенство предизвиква атлетите ни да не участват само за себе си, а предимно за отбора и България. Имаме добър опит в организацията на състезания от този ранг и ще се радваме през 2021 Г. Стара Загора да бъде атлетическата столица на България. За нас като домакин отговорността е още по-голяма, защото приемаме това състезание при президент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов“,  коментира Иван Колев президент на СКЛА „Берое“.

Отборите, които ще се състезават в Стара Загора през 2021-а година:

България

Австрия

Хърватия

Дания

Унгария

Исландия

Израел

Латвия

Литва

Русия (ако правата й бъдат възстановени)

Словакия

Словения

Градове домакини на Европейското отборно първенство през 2021-а година:

Супер лига – Хожов, Полша (Франция, Германия, Великобритания, Италия, Полша, Португалия, Испания, Украйна)

Първа лига – Клуж Напока, Румъния (Беларус, Белгия, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Ейре, Холандия, Норвегия, Румъния, Швеция, Швейцария, Турция)

Втора лига – СТАРА ЗАГОРА, БЪЛГАРИЯ

Трета лига – Никозия, Кипър (Албания, Андора, Армения, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Кипър, Грузия, Люксембург, Косово, Малта, Северна Македония, Молдова, Черна гора, Сан Марино, Сърбия, Асоциацията на малките атлетически държави в Европа).

Share Button