42-а Международна научна конференция „Лека атлетика и наука“

При голям интерес и при спазване на противоепидемичните мерки, премина 42-та научна конференция „Лека атлетика и наука“, организирана по традиция от катедра „Лека атлетика“ на Национална спортна академия „Васил Левски“ на 11 ноември.

Събитието съвпадна и с отпечатването на 20-тото издание на списание „Лека атлетика&Наука“, даващо всяка година поле за изява както на доказани експерти, така и на студенти, преподаватели и млади учени в областта на леката атлетика.

В приветствието си към участниците ректорът, проф. Николай Изов открои значението, което има конференцията за спортната наука и практика и подчерта огромната роля на атлетиката като спорт, който е важна основа за всички останали видове спорт. „Искам да поздравя катедра Лека атлетика, че се съобрази с обстоятелствата и намери най-добрия начин да спази традицията. Да даде отново възможност на млади специалисти и студенти да представят свои доклади и да дискутират важни теми и проблеми в спортната наука в областта на леката атлетика. Нека в тази зала се чуят впечатляващи предложения, които действително да бъдат внедрени в практиката“ – пожела проф. Изов на участниците.

С приветствие към тях се обърна и проф. Апостол Славчев – заместник-ректор по качеството на образованието и акредитацията и председател на съдийската колегия на БФЛА.

Проф. Славчев връчи приза на името на проф. Михаил Бъчваров за 11-та поредна година за най-добър доклад с научно-приложна стойност.

Отличието  на тазгодишното издание на конференцията връчи дъщерята на проф. Бъчваров – Ася Бъчварова, на гл.ас. Петър Пеев, доктор за участието му като водещ автор и съавтор на доклади, изпълняващи условието за приза.

В хода на конференцията бяха представени общо 15 доклада, които ще се публикуват в предстоящия 20-и брой на списание „Лека атлетика&Наука“.

Share Button