Звездите на чешката атлетика се събраха на необичайно тържество

Популярната церемония за Атлет на Чехия, която се излъчва в най-гледаното телевизионно време, бе променена през тази година.

Пандемията причинена от коронавириса засегна силно Чехия в последните седмици, а състезанията по атлетика бяха силно органичени през цялото лято. Силните чешки атлети не успяха да се изяват през годината и от чешката атлетическа федерация решиха да направят нестандартно тържество, в което да наградят най-добрите си атлети в последните 50 годии.

Необичайната атлетическа гала в Чехия през 2020-а
събра звезди от последните 50 години

Звезди от ранга на Хелена Фибингерова, Ярмила Кратохвилова, Ян Железни, Роман Шебърле, Зузана Хейнова, Павел Маслак и други световни рекордьори и носители на медали от глобални първенства бяха наградени на известния площад „Венцеслав“ в столицата Прага. Награждаването бе излъчено на 7 ноември, като всички участници изпяха песента „Никога не се предавам“.

Барбора Шпотакова

Световната рекордьорка на копие Барбора Шпотакова, която е печелила девет пъти отличието „Атлетка на Чехия“ сподели: „Това беше една много специална атлетическа гала, но основната идея бе да покажем на хората, че животът продължава. Бяхме много щастливи да се срещнем тук. Когато пееш заедо с Роман Шебърле, Ярмила Кратохвилова и другите атлетически звезди, това е спомен за цял живот.“

Двукратната световна шампионка на 400 м с препятствия Зузана Хейнова добави: „Странно е чувството да стоиш на сцената, а местата за публика да са празни, но беше чудесно, че най-добрите атлети на последните 50 години бяха наградени.“

Зузана Хейнова

Друг виден представител на историческите чешки успехи в атлетиката, който бе на атлетическата гала, бе Лудвиг Данек – бивш световен рекордьор на диск, олимпийски шампион от Мюнхен 1972-а.

Share Button