От новия брой: Как да се храним добре през есента, за да сме още по-добре през зимата

Не е необходимо да залагаме на скъпи вносни продукти, а да потърсим това, което ни дава родната природа.

          Есента идва и диктува своите правила. Независимо дали ни харесва или не. По нашите географски ширини няма как да е вечно лято. Слънцето свети все по-оскъдно, сутрин си е студено, често духа студен вятър.

          А тази есен е по-особена. По-особена се очертава да бъде и зимата заради пандемията от коронавирус.

          Всичко това ни казва само едно: време е да се погрижим за имунната система и „да заредим батериите“ за зимните месеци.

          Есента е много красива. Каква палитра от цветове, какви невероятни картини рисува тази художница! Има един момент, когато листата на дърветата са обагрени във всички нюанси от кафявото, през зеленото, червеното и жълтото.

          Но ако погледнете плодовете и зеленчуците, с които ни дарява есента, особено по нашите географски ширини, то и този натюрморт е не по-малко красив и разноцветен. Но и полезен, и вкусен.

          Преди месец в Кюстендил по време на семинара, организиран от „Рън България“, попаднахме на традиционния „Празник на плодородието“ (3 октомври), който се провежда там. Всъщност това, което бе изложено на площада, олицетворява днешния материал. Десетки сортове плодове и зеленчуци, отгледани у нас, различни видове мед и всичко, което може да ни даде природата. Напълно достатъчно, за да задоволи нуждите не само на организма на обикновения човек, но и на активно спортуващия. Толкова е лесно и просто.

          За съжаление, повечето от тези продукти не могат вече да бъдат намерени в големите търговски вериги, а и в кварталните магазинчета. Там по рафтовете виждаме вносни плодове и зеленчуци откъде ли не. Казват, били по-евтини, пазарна икономика… А нашите остават само за празници на плодородието.

          Друг проблем е манията в последните години към екзотични и нехарактерни за нашите географски ширини плодове и зеленчуци. Няма лошо да се опита, но защо загърбваме родното? Променяме вкуса си. Неведнъж сме споменавали теорията за 160 километра – организмът на човек най-добре усвоява това, което се отглежда в този радиус от мястото на раждането му.

          Но малко се отклонихме от темата. Какво е важно да направим преди идващата зима, за да можем да тренираме на пълни обороти и да се справим с всякакви вируси?

Основното е да засилим имунната система. Тоест трябва да хапваме продукти, които са богати на витамини, укрепващи защитната функция на организма. Да наситим своя организъм с витамини и минерали. Затова е важно правилно да направим порциона си. Всъщност именно през есента е много лесно да се спазват основните правила на здравословното хранене. Казахме вече за богатството от плодове и зеленчуци, пък били те и чуждестранни. Но нека караме поред.

Следва продължение, а пълния материал може да прочетете в новия брой на списание „Атлетика“, който излиза на 20 ноември.

Share Button